Після купання в ставку на Черкащині помер 15-річний хлопець

28 июля 2022 г. в 00:11

У лікарні помер 15-річний хлопець із Броварів. Лікарі зазначають, що він заразився на лептоспіроз після купання в ставку колишнього Корсунь-Шевченківського району.

Про це пише видання “Трибуна Бровари”.

Як розповіла в.о. обов’язки директора Броварської районної філії ДУ “Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ” Оксана Колесник, 30 червня десятикласник покупався в одному зі ставків на Черкащині.

11 липня в дитини з’явилися перші ознаки недуги. Батьки хлопця звернулися до приватної клініки, де хворому призначили амбулаторне лікування.

15 липня дитині стало гірше. Батьки звернулися в броварську амбулаторію №2 лише наступного дня. Звідти хлопця доправили в інфекційне відділення броварської дитячої лікарні.

Зі слів Оксани Колесник, дитина була настільки тяжка, що в неї відмовляли ноги. Було вирішено негайно транспортувати хворого до спеціалізованої дитячої лікарні “Охмадит”.

17 липня підліток помер. Лікарі підтвердили в хлопця лептоспіроз.

Додамо, лептоспіроз – це небезпечне інфекційне захворювання людей і тварин, яке викликають мікроорганізмами роду лептоспір переважно аліментарним шляхом передачі збудника з забрудненими продуктами, водою, а також контактним – через пошкоджені шкіру і слизові оболонки.

Розповсюдженню лептоспір в природі сприяє висока температура і лужне середовище. Джерелом інфекції в природі є мишовидні гризуни, нутрії, ондатри, видри, сільськогосподарські та свійські домашні тварини, зокрема, і собаки, птахи, які виділяють збудник з сечею та фекаліями.

Перші ознаки хвороби появляються через 4-14 днів після контакту з екскрементами цих тварин. Захворювання розпочинається гостро з появою лихоманки, температура тіла підіймається до 38 – 39°С, сильними головними та м’язовими болями, особливо в литкових м’язах ніг, що посилюється при ходьбі, не дає можливості вільно ходити. Вражаються нирки, печінка, тому появляється жовтяниця.

EXMO affiliate program