Після ракетного удару по Польщі Росія не відповіла на телефонний дзвінок США (ВІДЕО)

19 ноября 2022 г. в 14:00

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерал армії Марк Міллі заявив у середу, що він намагався зв'язатися зі своїм російським колегою після ракетних вибухів у Польщі, але не зміг встановити контакт, повідомляє Associated Press.

Вищий американський генерал сказав, що його співробітники намагалися зв'язатися телефоном із генералом Валерієм Герасимовим, вищим військовим чиновником Росії, щоб обговорити інцидент, але "без успіху".

Міллі не деталізував ці зусилля, але відсутність зв'язку викликає побоювання з приводу комунікацій на високому рівні між США і Росією під час кризи. Напад на Польщу, яка є членом НАТО, міг би призвести до ризику більш масштабного конфлікту, якби з'ясувалося, що атаку здійснила Росія.

Керівники США та інших країн заявили, що, на їхню думку, атаку, найімовірніше, здійснили українські ППО для захисту від російського ракетного обстрілу. Але невизначеність зберігалася протягом кількох годин. Кілька представників оборонного відомства США сказали, що немає нічого незвичайного в тому, що Герасимов був недоступний для дзвінка.

Відсутність зв'язку викликає занепокоєння, особливо з огляду на потенційні наслідки атаки, сказав Джон Тірні, виконавчий директор Центру з контролю над озброєннями і нерозповсюдження у Вашингтоні.

Відкриті лінії комунікації "життєво важливі, якщо ми хочемо уникнути ризику конфлікту, викликаного неправильним розумінням, прорахунками або помилками", — сказав Тірні.

"Тривожно чути від генерала Міллі, що його колега був недоступний або не захотів брати участь, коли стався вибух у Польщі", — додав він.

Міллі говорив зі своїми військовими колегами в Україні та Польщі, поки уряди швидко працювали над оцінкою того, чи була ракета, яка вбила двох людей у Польщі, запущена Росією або Україною.

Розмова відбулася після того, як Міллі заявив, що нещодавня поразка Росії в ключовому південному місті Херсон і можливе уповільнення військових операцій у зимовий період може дати можливість для переговорів.

"Ви хочете вести переговори в той момент, коли ви в силі, а ваш опонент у слабкості. Російські військові зазнають величезних втрат", — сказав Міллі, посилаючись на важкі втрати російських танків, бойових машин, винищувачів і вертольотів.

Якщо бойові дії сповільняться, Міллі сказав, що це може стати "вікном" для переговорів про політичне рішення.

І він, і міністр оборони США Ллойд Остін заявили, що вони очікують, що Україна продовжить бойові дії взимку, а США та їхні союзники продовжуватимуть надавати підтримку і постачати зброю. І саме від України залежатиме будь-який план переговорів.

"Ми неодноразово говорили, що українці вирішуватимуть це, а не ми. І ми будемо підтримувати їх доти, доки вони цього потребуватимуть", — сказав Остін, який також був присутній на брифінгу.

Ракета, що впала у вівторок у Польщі, була запущена під час "найбільшої ракетної хвилі, яку ми спостерігали з початку війни", сказав Остін.

У вівторок Росія випустила щонайменше 100 ракет по території України, оскільки Москва посилила свої повітряні удари після значних втрат на землі.

Міллі сказав, що малоймовірно, що будь-яка зі сторін зможе швидко домогтися військової перемоги. Він сказав, що ймовірність того, що Росія, яка наразі контролює близько 20% території України, захопить всю країну, "близька до нуля". І, додав він, "завдання фізичного витіснення російських військових з України — дуже складне завдання".

"І це не відбудеться в найближчі два тижні, якщо тільки російська армія повністю не розвалиться, що малоймовірно", — підсумував він.

EXMO affiliate program