«Планували держпереворот». СБУ передала до суду справу соратників Медведчука

1 сентября 2022 г. в 10:39

Служба безпеки України повідомила, що передала до суду справу двох політичних діячів, які готували державний переворот в Україні.

Як повідомляє пресслужба СБУ, вони співпрацювали з російськими спецслужбами та підозрюваним у держзраді нардепом Віктором Медведчуком.

Контррозвідка Служби безпеки викрила фігурантів на початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році.

«Встановлено, що зловмисники діяли, координуючись з росіянами та окремими членами ГО "Український вибір". Серед іншого у 2019 році вони мали зв’язок із приймальнею тодішнього помічника російського президента Владислава Суркова», – повідомляє СБУ.

У період окупації Криму та військового вторгнення РФ у Донецьку і Луганську області фігуранти тісно співпрацювали з політичними структурами Медведчука, обговорюючи плани створення союзної держави Росії, Білорусі й України.

«Однак очікуваного фінансування з боку Медведчука не було, тож вони почали діяти відокремлено. Забезпечити коштами їх пообіцяв представник рф, який має зв’язки у російських спецслужбах та уряді».

За даними СБУ, для силового повалення влади фігуранти розробили план проведення так званих «Національних зборів»: «Однодумці та учасники підпорядкованих їм громадських організацій мали зібратися у Києві та оголосити про відсторонення президента, розпуск Верховної Ради і Уряду».

Кошторис проведення «Національних зборів» становив $9,7 млн. Однак, на момент початку повномасштабного вторгнення РФ зловмисники так і не отримали повного обсягу обіцяного фінансування: «Ймовірною причиною є розкрадання коштів, виділених на підривну діяльність в Україні, з яким пов’язана низка гучних відставок у російському уряді та силових структурах».

У той час, коли бойові дії точилися під Києвом, заколотники змінили план перевороту на створення «народних республік» у західних областях. Це сталося через впевненість у швидкій окупації східної, північної та південної частини України.

Під час обшуків, які пройшли після затримання фігурантів, СБУ вилучила:

кошториси;

списки учасників майбутніх незаконних владних і силових структур;

маніфести до громадськості і силовиків;

переліки необхідної зброї, майна та техніки.

Фігуранти обвинувачуються у змові про вчинення дій з метою насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади, тобто за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України.

У травні контррозвідка СБУ затримала у Києві одного з лідерів партії «Український вибір», який у змові з російськими спецслужбами готував повалення конституційного ладу в Україні. За даними «Української правди» в правоохоронних органах, затриманим виявився Олександр Тарнашинський.

Підозрюваний у державній зраді нардеп Віктор Медведчук наразі перебуває під арештом без права внесення застави.

24 лютого нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

detector.media

EXMO affiliate program