Побиття воїна у хмельницькому храмі: про що говорять учасники справи

18 мая 2023 г. в 19:00

Адвокат обвинуваченого каже, що дії його клієнта були виправданими.

Вчора, 17 травня, Хмельницький міськрайонний суд провів перше засідання у справі церковника Ігоря Слободяна. Його звинувачують у завданні легких тілесних ушкоджень колишньому військовослужбовцю Артуру Ананьєву.

Це засідання було підготовчим, тобто було необхідним для старту подальшого судового процесу. Зокрема, було визначено, чи сторони не хочуть заявити про заміну судді. Таких клопотань не прозвучало. Прокурор зачитав список свідків, яких планує допитати під час наступних засідань. Також представники потерпілого Артура Ананьєва надали довідку з пенсійного фонду, щоб стягнути з Ігоря Слободяна відшкодування за завдану ним матеріальну та моральну шкоду.

Безпосередньо у самі судовій залі нових подробиць справи поки не прозвучало. Однак опісля кореспондентам сайту «Є» вдалося взяти коментарі у захисника обвинуваченого Романа Косюка й потерпілого Артура Ананьєва. Вони поділилися власними позиціями.

Виправдане насильство, або Що каже адвокат обвинуваченого

Роман Косюк заявив, що на час подій у храмі Артур Ананьєв не був військовослужбовцем і ніде не працював. На це вказує надана ним довідка з пенсійного фонду. Також він вбачає у його діях ознаки злочину, передбаченого статтею 180 Кримінального кодексу України — перешкоджання здійсненню релігійного обряду.

За його словами, до правоохоронців з відповідними заявами звернулися близько ста людей. Тож захисник буде наполягати, щоб їх усіх допитали під час судового процесу. Дії свого клієнта він фактично називає «виправданим насильством».

«Ананьєв прийшов у храм у військовій формі й зірвав богослужіння. Він вчинив злочин. Чинне законодавство передбачає застосування короткострокового насильства для затримання такої людини та утримання її до моменту приїзду працівників правоохоронних органів», — переконаний Роман Косюк.

Він додає, що Ігор Слободян не переховувався від слідства. Він дійсно жив зі сім’єю у його квартирі. Він боявся за своє життя, адже в інтернеті з’являлися адреси його будинку з натяками на майбутню фізичну розправу.

Позиція потерпілого Артура Ананьєва

«Дійсно, у травні я вже не був військовослужбовцем. Але я воював десять місяців і біля мене падали ракети. Й тому це нонсенс, коли якийсь дядько, який проповідує руску культуру, розповідає, що я не воював», — зазначив Артур Ананьєв.

Він розповів, що був звільнений з лав Збройних Сил у січні цього року. Нині він відпочиває та проходить реабілітацію, адже планує повернутися до війська. Він хоче отримати відшкодування моральної шкоди від Ігоря Слободяна, щоб ці кошти спрямувати на користь військових. Наприклад, придбати за них турнікети чи коптери.

«Мене обурює, коли щодня гинуть наші хлопці, московські попи розважаються й працюють проти нас. Наприклад, знаю випадок, коли в селі Уди Харківської області московський піп займався корегуванням вогню по позиціях наших військових. Тому моя мета, хоч і не пов’язана з цією судовою справою, — щоб структури рпц, яка себе називає УПЦ, не існувало в Україні. А за це вони хочуть відкрити на мене кримінальну справу за 180 статтею», — наголосив Артур Ананьєв.

Нагадаємо, 2 квітня Артур Ананьєв прийшов у Свято-Покровський кафедральний собор на вулиці Володимирській, 113. Там він звернувся до присутніх: скільки ще має загинути людей, щоб вони перестали молитися московському патріархату. Тоді у нього виник конфлікт з присутніми й група чоловіків, серед яких був іподиякон Ігор Слободян, побили Артура Ананьєва.

ye.ua

EXMO affiliate program