Подробиці січневої трагедії в Сумах: від нанесених ротвейлером ран сумчанин помер у лікарні

16 января 2023 г. в 16:40

За безмежну любов до людини собак часто називають найкращими чотирилапими друзями. Але ніхто не застрахований від неприємного сюрпризу навіть від найближчого друга. Причини можуть бути різними, і час від часу у ЗМІ з’являється інформація про жахливі напади…

Одне з опитувань, проведених у Великобританії (Hospital Episode Statistics), дало вражаючий результат: кількість випадків нападів собак, які призводять до госпіталізації, за останні 20 років зросла більше ніж на 300%! Хоча майже завжди відома причина нападу собаки, ці випадки показують, що деякі породи дійсно смертельні для людини... Бувають страшні історії і в Сумах. Минулого ж тижня сталося справжнє жахіття: після «спілкування» із псом загинув місцевий мешканець.

Трагедія сталася 3 січня в приватному секторі в районі Баранівки. Як повідомили у відділі комунікації поліції Сумщини, попередньо встановлено, що за собакою породи ротвейлер доглядав батько її господаря, який зараз знаходиться на фронті. Під час застілля чоловік почав чіплятися до собаки, яка у відповідь напала на нього. За даними поліції, чоловік, 1958 р.н., помер від ран у лікарні. Наразі за даним фактом відкрите кримінальне провадження за ст. 115 (убивство).

Як повідомили ВШ у Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, виклик з приводу постраждалого від укусів собаки чоловіка о 12.19 служба отримала по лінії «102». На місце була направлена бригада медиків. Чоловіка з множинними укушеними ранами, кровотечею госпіталізували до відділення екстреної медичної допомоги обласної клінічної лікарні. На жаль, врятувати його не вдалося.

Було стільки крові!

Один із очевидців у соцмережі поділився своїми враженнями від того, що сталося: «Ох і здорова собака! Правда, я бачив уже мертву. Пса застрелила поліція. Сказ не підтвердився. Вона скальп із чоловіка зняла, було стільки крові! Жахливе видовище».

Проте, звичайно, сумчани враховують ситуацію, в якій опинилася тварина: «Я б голову того «любітєля побухать» краще б на аналіз на сказ відправив, там би, може, сказ і підтвердився. Навіщо п’яним ліз до собаки?..»

Знавці домашніх тварин і зокрема ротвейлерів зазначають таке: «Це ж скільки чоловік заподіяв злісних нападок на собаку, щоб вона так агресивно загризла?! Це прекрасні собаки, розуміють свого господаря з першого погляду, хоч команди виконують, подумавши хвилинку. Ніколи не повірю, що собака сам перший напав на чоловіка. Собака захищався і проявив агресію. Песика шкода. Як завжди, одне і те ж – п’яний поліз до тварини, та захищатись стала, а винувата в кінці кінців жертва. Людське життя, звичайно, важливіше! АЛЕ! Якщо тварину спровокувати, а потім вбити...»

Безпечні чи ні?

За статистичною інформацією щодо випадків з госпіталізацією, а також на основі аналізу потенціалу і темпераменту різних порід собак, свого часу був складений перелік «небезпечних» для людини тварин. Так от, серед 13 найнебезпечніших порід – ротвейлери займають 5-е місце. Чому?

Ротвейлери – одна з найпопулярніших порід собак у світі. І більшість ротвейлерів абсолютно доброзичливі. За стандартом породи, це спокійні і працьовиті собаки, які люблять дітей. Вони вірні, слухняні, виконавчі. Крім того, Американський клуб собаківництва характеризує ротвейлера як спокійну, впевнену в собі і трохи відчужену породу, яка повинна бути добродушною, але не нервовою, не агресивною і не злою. Ця порода була виведена для охорони великої рогатої худоби, домашньої худоби і майна людини. Вона часто використовувалася як тяглові тварини, наприклад, для перевезення возів на ринку. Якби собака справді була агресивною або нервовою, то вона не могла б так багато працювати поряд із людиною. Всупереч поширеній думці, ротвейлери ніколи не призначалися і не використовувалися у собачих боях.

Проте вони - дуже потужні, добре складені тварини з сильними щелепами, енергійні, сміливі і наполегливі за характером. Головне кредо ротвейлерів – захисник. Як правило, представники цієї породи ставляться з великою підозрою до незнайомців, бо найчастіше ротвейлери схильні підкорятися тільки одній людині, а у випадках, якщо господареві загрожує небезпека, стають агресивними і злими і, атакуючи, можуть нанести серйозні рани.

У ротвейлера велика голова і широкі щелепи, так що порода може бути дійсно нищівною, якщо справа дійде до укусів. На щастя, сама порода, схоже, про це не знає, але в поганих руках ці потужні собаки можуть бути майже настільки ж небезпечні, як і заряджена рушниця…

Якщо на вас напав розлючений чотирилапий…

Чи є статистика по Сумам, скільки людей зверталися в поліцію чи до лікарів у зв’язку з тим, що їх покусали собаки? На жаль, поліція такої статистики не веде, пояснив нам речник УМВС у Сумській області Володимир Крупецьких.

А от Олександр Козирь, лікар-рабіолог Центральної міської лікарні, розповів наступне:

- На щастя, трагедії, подібні січневій, у нас майже не трапляються. А взагалі випадків, коли тварини кусають людей, по місту дуже багато. За минулий рік до нас звернулося 485 сумчан із приводу укусів тварин, причому 168 людей покусали домашні собаки, 240 – бродячі. 40 людей постраждали від укусів домашніх котів, 32 – від укусів бродячих, є три випадки, коли людину покусали миші, два – ондатри.

Хочу нагадати, що потрібно робити при укусах тварин. При важких - негайно викликайте швидку медичну допомогу. Потрібно переконатись у відсутності небезпеки. При можливості ізолюйте домашню, бродячу чи дику тварину — запам’ятайте або сфотографуйте. Ретельно промийте укус протягом 5 хвилин 20% мильним розчином — в лужному середовищі вірус сказу гине. Мильний розчин можна зробити так: шматок туалетного або, краще, третину шматка господарського мила розчинити в двох склянках води. При наявності кровотечі зупиніть її, притиснувши рану на пару хвилин стерильною марлевою серветкою. Обробіть рану перекисом водню або хлоргексидином. Не бажано використовувати антисептики, що містять спирт, через загрозу опіків. Накладіть на рану стерильну пов’язку.

При легких укусах та укусах середньої важкості протягом дня зверніться по медичну допомогу в травмпункт, де вам оброблять рану, призначать подальше лікування, за необхідності — введуть сироватку проти правця та дадуть чіткі вказівки, в які установи повідомити про підозрілу тварину.

shans.com.ua

EXMO affiliate program