"Покращення перед смертю": медики розповіли про ситуацію з COVID-19 в Україні (відео)

11 декабря 2020 г. в 09:29

Статистика з коронавірусу в Україні не відображає реальної картини того, що відбувається, констатують експерти.

Коронавірус в Україні за минулу добу діагностували ще у 13 тисяч осіб. Станом на 10 грудня, загальне число інфікованих COVID-19 в країні майже досягло 860 тисяч осіб. Однак ці цифри не відображають дійсності, впевнені експерти в медицині.

"Ситуацію зараз можна описати практикою реаніматологів: перед смертю у пацієнтів завжди поліпшуються аналізи. Падіння захворюваності на тлі зростання смертності і забитих стаціонарів так і виглядає - як "поліпшення аналізів", - цитує Апостроф джерело в парламентському комітеті здоров'я нації.

Епідеміолог Катерина Сояк заявила, що населенню показують голі цифри. За її словами, не можна стверджувати, що допоміг карантин.

"Можливо, люди менше зверталися за допомогою, можливо, менше тестувалися або тести стоять в черзі", - пояснила вона.

А завідуюча відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко переконана, що багато українців просто не потрапляють до статистики.

"Приблизно 35% населення України вже перехворіло на коронавірус, але з різних, у тому числі, й об'єктивних причин, вони не потрапляють до статистики. Решта українців почала суворіше берегтися, тому поки буде зниження захворюваності", – розповіла Мироненко.

Заслужений лікар України Ольга Богомолець додала, що Україна може просто знаходиться в стадії плато, а ось про серйозні поліпшення рапортувати поки рано: "Коли епідемія розвивається, спочатку вона йде у фазі зростання захворюваності, а потім виходить у фазу плато. І це плато може зберігатися протягом декількох тижнів... Ще пройшло недостатньо часу для того, щоб говорити про стабілізацію".

EXMO affiliate program