Порошенко зайшов на «шоу-територію» Зеленського й почав його там перегравати, – Чорновіл (відео)

10 апреля 2019 г. в 21:48

Раніше Петро Порошенко вів свою кампанію у раціональній площині – що було зроблено, побудовано та створено. Однак напередодні другого туру такі аргументи та оцінки вже не діятимуть, ефект принесе показовість. Тут чинний Президент зайшов на територію Зеленського й почав його там перегравати.

Таку думку на телеканалі ZIK висловив політолог Тарас Чорновіл.

Він наголосив: після першого туру виборів президента стало помітно, що явка у південному та східному регіонах зросла достатньо відчутно. Там найбільше голосів набрав Володимир Зеленський, натомість у західноукраїнських областях явка знизилась.

«У Порошенка є достатньо рівні показники на заході, півночі та в центрі, однак досить серйозне просідання на півдні та сході. Зараз позиція штабу Порошенка зокрема побудована на тому, щоб виборець, який потенційно готовий за нього голосувати, був більш активним. Це може трохи добавити», – розповів політолог.

Він підкреслив: розрив між кандидатами після першого туру був достатньо великим. Однак слід врахувати, що в період перед другим етапом раціональні аргументи та оцінки не діятимуть. Натомість ефект принесуть «показові моменти» – дебати, елементи шоу.

«Порошенко зайшов на територію Зеленського – у зону шоу – і почав там його перегравати. Тож невідомо, чи це не дасть певного впливу на його користь», – зауважив Чорновіл.

До того ж, на його думку, у запрошенні на дебати Зеленський «дуже непродумано» озвучив деякі пропозиції, за які його почали «досить жорстко клювати».

«Зокрема ті ж аналізи, які він проводить у дуже сумнівний спосіб, уникаючи проб на наркотики тощо. Вже зараз витягують його інтерв’ю британцям, де він сам зізнається, що вживає легкі наркотики, а «важкі не треба, бо від них вдень хочеться спати». Тобто людина демонструє, що досить добре знається на цій темі», – зауважив експерт.

Тож Чорновіл підкреслив: враховуючи цей фон, Зеленського починають бити на його ж території.

«Раніше Порошенко вів свою кампанію у раціональній площині – що зроблено, що побудовано, що створено. Це дало ефект для досить вузького кола тих, хто за нього проголосував, і може добавити небагато голосів. Адже зараз раціональні моменти не діють. Ми десь на рівні сприйняття протиставлення – як під час релігійних воєн у середньовіччі», – вважає Чорновіл.

Однак, експерт зазначив: проросійський виборець переважно голосуватиме саме за Зеленського, серед його електорату таких громадян уже досить великий відсоток. Є і значна частина «суто протестного» виборця, який виступає проти політичних еліт. Цей виборець стикається з тим, що Зеленський вже не позасистемний кандидат, а такий, що стає частиною політичного процесу. Це може вплинути на настрої такого електорату.

«Ситуація на другий тур є абсолютно непрогнозованою. Розрив – колосальний. Якщо Порошенкові вдасться його подолати, це буде першим випадком в історії для виборів такого рівня. По-моєму, такого не було навіть у дрібних країнах. Чи це можливо? Це дуже важко, однак теоретично потенціал є», – резюмував Тарас Чорновіл.

EXMO affiliate program