Потонув дуже швидко: моделювання атаки і знищення БДК “Цезар Куніков”. Відео

20 февраля 2024 г. в 06:40

14 лютого Сили оборони України провели блискучу морську операцію і знищили великий десантний корабель РФ “Цезар Куніков”.

Інженери з команди AiTelly показали, як відпрацювали надводні дрони MAGURA V5.

Їх запустили з берега, коли ціль з’явилася в полі їхнього зору, вони розігналися до максимальної швидкості і врізалися в борт корабля.

“Від удару активізується запал, випускаючи єдину в цьому дроні радянського періоду бомбу, призначену для нанесення потужного удару”, – сказали експерти AiTelly.

За їхніми словами, вибуховий заряд вразив судно, пошкодивши відсік із боєприпасами, що спричинило п’ять вибухів. У результаті корабель потонув швидше, ніж очікувалося.

Варто зазначити, що БДК “Цезар Куніков” потрібен для швидкої доставки десантних кораблів, за раз судно може перевозити до 450 тонн вантажу. Тоді як його носові і кормові люки забезпечують більш швидке і безперешкодне завантаження і розвантаження транспортних засобів.

Вантажний відсік судна займає 630 квадратних метрів, де можна одночасно розмістити до 25 бронетранспортерів.

Надводні дрони MAGURA V5: довідка

MAGURA V5 є багатоцільовими і надводними дронами, максимальна швидкість яких 42 вузли – 80 кілометрів. БПЛА можуть виконувати великий спектр завдань. Дальність роботи цих дронів становить 400 кілометрів, а радіус до 800. Вони можуть працювати до 60 годин і нести вантаж до 300 кілограмів.

“Такий великий радіус дії дає змогу йому автономно та ефективно патрулювати морські простори, забезпечуючи спостереження та атакуючі можливості.”, – зазначили в AiTelly.

Нагадаємо, за підрахунками експертів, “Куніков” – шостий великий десантний корабель, який Україна пошкодила або знищила за два роки.

До цього були:

– “Саратов” (знищений 24.03.2022);

– “Орськ” (пошкоджений 24.03.2022);

– “Оленегорський гірник” (пошкоджений 04.08.2023);

– “Мінськ” (критично пошкоджений 13.09.2023);

– “Новочеркаськ” (пошкоджений 24.03.2022, знищений 26.12.2023).

Загалом угруповання БДК у Чорному морі напередодні російського вторгнення налічувало 12 кораблів.

Тобто залишилося шість. І тут ми розходимося з підрахунками британців.

uagolos.com

EXMO affiliate program