Пригожин “пройшовся” по Герасимову і Медведєву — приховані причини чергового конфлікту підлеглих Путіна (ВІДЕО)

30 декабря 2022 г. в 19:43

Глава російської ПВК “Вагнер” Євген Пригожин має намір розширювати свій вплив у РФ. На думку політичних експертів, його піарники обрали тактику публічних нападок на невдах в оточенні Путіна. Зараз — це чиновники з Міноборони Росії. На тлі військових провалів вони не у фаворі і втрачають свої позиції, повідомляє FREEДОМ.

По соціальних мережах широко розійшлося відеозвернення “вагнерівців” до начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова, записане нібито під Бахмутом Донецької області. Використовуючи ненормативну лексику і неприємні епітети на адресу Герасимова, найманці заявили про відсутність снарядів, через що вони “сидять і не допомагають”, коли “хлопці гинуть”.

Відео ознаменувало новий виток конфлікту між главою групи “Вагнер” та Міністерством оборони Росії. Грубість “вагнерівців” настільки шокувала кремлівських пропагандистів, що вони оголосили це роботою українських спецслужб. Однак, Пригожин підтвердив справжність відео.

“Заїхав до хлопців у землянки. Ви когось тут бачили зараз із українських націоналістів? І я не побачив. Коли сидиш у теплому кабінеті, проблеми передової погано чути”, — заявив Євген Пригожин.

У перемоги тисяча батьків, а поразка — сирота. Наслідуючи цю максиму, Пригожин вирішив перекласти провину за провал на Бахмутському напрямку на Герасимова. Адже взяття Бахмута мало стати особистим тріумфом “кухаря Путіна”, але не сталося.

“Мабуть, для Пригожина це спосіб вибити для себе додаткові ресурси, а також продемонструвати свою силу показати, що він нікого не боїться. Можливо, він хоче змістити Герасимова. Я такого не виключаю. Можливо, вони Суровікіна хочуть зробити начальником Генштабу чи ще когось. Перший успіх зі зміщенням Лапіна і призначенням Суровікіна, можливо, надихнув Пригожина. І, можливо, він тепер вирішив діяти далі та досягти нових успіхів”, — коментує голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

На цей раз зухвалий випад Пригожина не залишився без відповіді. Депутат Держдуми РФ генерал Віктор Соболєв заявив, що ПВК “Вагнер” давно потрібно поставити на місце.

“Пригожин хоч і не сторонній, але давайте будемо чесними та відвертими: у нього приватна військова компанія, а це незаконно. Наразі обстановка стабілізувалася, заходи, що вживаються Генштабом, Міноборони, дають свої результати. Давно треба було ПВК “Вагнер” поставити на місце: не таку роль вони грають у зоні спецоперації, щоб диктувати свої умови”, — заявив екскомандувач 58-ї армії, член комітету Держдуми РФ з оборони Віктор Соболєв у коментарі російському інформаційному агентству.

Експерти вважають, що вплив Пригожина зріс настільки, що повернути його на попередні позиції — сірого кардинала тіньової найманської російської армії — не вийде. Він кидає виклик уже не лише чиновникам Міноборони. Останній його неприязний вислів адресований експрезидентові Росії, а нині — раднику Путіна Дмитру Медведєву.

“Ці два фактори: симпатія Путіна, давні зв’язки з Путіним, розташування Путіна у зв’язку з активними діями ПВК “Вагнер” на Донбасі, а з іншого боку, те, що він став таким улюбленцем партії війни у російських соціальних мережах. Вони разом із Кадировим фактично змістили одного з командувачів цієї “спеціальної військової операції” на Донбасі генерала Лапіна. Схоже на те, що Пригожина дещо понесло”, — вважає Володимир Фесенко.

За ще однією версією експертів, у Путіна загострилася недовіра до власного оточення. Тому він за допомогою Пригожина зіштовхує лобами своїх наближених.

“Це основний метод управління Путіна, коли його підлеглі б’ються між собою. У цій ситуації він почувається комфортно, тому що розуміє, що вони не підуть один з одним на змову, і кожен стежитиме один за одним і один на одного доноситиме. Це стандартний чекістський метод керування. Крім усього іншого, саме щодо Пригожина Путін зацікавлений у тому, щоб його максимально підсвічувати, тому що він посилає тим самим сигнал Заходу: навіть не думайте мене скинути, тому що якщо не я, то Пригожин”, — припускає ексдепутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов.

Точно оцінити рівень корозії відносин у путінських елітах важко, адже видно лише верхівку айсберга. Тим не менш, протиріччя в силовому крилі російської влади наростають, що, як зазначають експерти, наближає військовий і політичний крах Росії.

EXMO affiliate program