Прикидалися бійцями тероборони: СБУ викрила схему переправлення призовників через кордон

31 июля 2022 г. в 02:30

В Одеській області співробітники Служби безпеки України заблокували схему незаконного перетину державного кордону чоловіками призовного віку, які мали намір уникнути мобілізації в період воєнного стану.

Про це повідомляє обласне управління СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що «міграційну» діяльність організували співзасновник однієї з благодійних організацій та її волонтер, їхній пособник — колишній поліцейський. Вартість своїх «послуг» зловмисники оцінили в 9 тисяч доларів з одного потенційного призовника.

Учасники схеми використовували посвідчення благодійного фонду і громадського формування з охорони громадського порядку, а також розпізнавальні знаки учасників територіальної оборони для безперешкодного проходження блокпостів.

Фактично ж організатори транскордонного трансферу, прикриваючись своїми посвідченнями, незаконно переправляли ухилянтів автомобілями на територію Молдови в район транзитної ділянки траси «Одеса-Рені».

Яким може бути покарання?

Співробітники СБУ провели обшуки за місцями проживання фігурантів справи. У них виявили та вилучили мобільні телефони та документи, які мають доказове значення, гроші, незареєстровані пристрої травматичної дії та транспортні засоби.

Наразі трьом учасникам схеми вже повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 9 років із позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років із конфіскацією майна.

EXMO affiliate program