Протасевич назвав поїздку на Донбас своєю найбільшою помилкою (Відео)

4 июня 2021 г. в 18:00

Білоруський журналіст, засновник Телеграм-каналу "НЕХТА" Роман Протасевич дав чотиригодинне інтерв'ю телеканалу "ОНТ", в якому неодноразово визнавав, що діяльність, якою він займався протягом останніх 6 років, була протизаконною, і він про неї шкодує. Крім того, участь Протасійовича в батальйоні "Азов" є для нього його "найбільшою помилкою".

Інтерв'ю вийшло на телеканалі "ОНТ" у четвер, 3 червня, в програмі "Марков. Нічого особистого". Журналіст Марат Марков (колишній військовий і керівник "ОНТ", прим.ред.), який проводив інтерв'ю з Протасевичем, торкнувся теми Донбасу.

Протасевич повідомив, що він ретельно переосмислив свою діяльність і вчинки, і тепер вважає, що пішов на Донбас для того, щоб потішити свої амбіції. В цілому він вважає поїздку в Східний регіон України фатальною помилкою.

"Чесно кажучи, правда ось, я вважаю, що моя поїздка туди, особливо з урахуванням того, що я дозволяв собі не тільки дивні висловлювання, але і з урахуванням того, що я порушив і журналістську етику, перейшовши всі межі. Я сам не підтримував ту ідеологію, але в моєму оточенні було дуже багато людей такої ідеології... я вважаю, що це, напевно, було найбільшою помилкою в моєму житті. Це та єдина річ, про яку я правда шкодую", - говорить на відео Протасевич.

Коли журналіст поставив Протасевичу питання про фотографії, де той позує з автоматом, трьома ріжками до нього і в повній військовій екіпіровці, блогер зазначив, що всі фото були зроблені на полігоні. За його словами, його діяльність полягала в журналістиці, а не в участі в бойових боях. Крім того, як повідомив засновник Телеграм-каналу "НЕХТА", він не міг бути в штаті батальйону "Азов", через те, що не мав українського громадянства.

На відео Протасевич, коли говорив про Донбас, ледь стримував сльози. Зрештою у нього стався напад плачу, з яким він насилу справлявся. Марков, дивлячись на це, повідомив в ефір, що не очікував такого емоційного завершення інтерв'ю з людиною, яку в Білорусі підозрюють у тероризмі.

Протасевич, також заявив, що всебічне співпрацює зі слідством, і визнає себе винним у тих звинуваченнях, які йому інкримінують. Також в інтерв'ю він детально розповів кулуарне життя білоруської опозиції, поставивши головний хештег у своїй розповіді на фінансову складову, за якою гналися опозиційні штаби.

До слова, інтерв'ю багатьма, в тому числі та в Україні, було сприйнято з недовірою. Так, політолог Олексій Голобуцький заявив, що сценарій інтерв'ю писав особисто Лукашенко. На думку політолога, президент Білорусі, таким чином, хотів продемонструвати свою владу і вміння припиняти заперечення суспільства.

"Це далеко не перший епізод, в якому щодо Лукашенка роблять акцент саме на "сталевих яйцях". Та й сам Бацька таке кілька разів говорив. І епізоди з каяттям і вибаченнями тих, хто його критикував і з ним боровся, Бацька теж любить. І з усього цього складається враження, що сценарій цього "каяття" Лукашенко писав сам. Занадто багато там самого Лукашенка, його смаків, схильностей, слабкостей і маній. Він взагалі в останні кілька років буквально зациклений на"яйцях". Чи то вікове, чи то ще що...",- пише політолог у Facebook після виходу "інтерв'ю".

Не повірили в щирість Протасевича і в "Євросолідарності". Так, нардеп Ірина Геращенко заявила, що Протасевич дав інтерв'ю, після того, як піддався катуваннями в КДБ Білорусі.

"Визнання" Протасевича... Мені важко і страшно уявити, під яким тиском, тортурами вони зроблені. За часів, коли займалася заручниками, я бачила сотні відео на каналах бойовиків або російських телепомийках, де закатовані, зі згаслими очима, зацьковані та побиті люди «зізнавалися». Ті, хто відмовлялися, говорили на камеру не те, що з них вибивали (як правили, це все ж були українські військові, ні цивільні)- залізні люди, я не знаю, де вони брали сили та мужність пережити тортури, побиття, знущання і не підкоритися", - написала нардеп.

aspi.com.ua

EXMO affiliate program