Протести в Казахстані: російських "миротворців" очолює генерал, який брав участь у захопленні Криму

10 января 2022 г. в 06:40

Від 2 січня у Казахстані тривають протести. Росія ввела своїй війська у складі сил Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), які очолив російський генерал Андрій Сердюков. Він відомий тим, що у 2014 році очолював військову операцію із захоплення Криму.

Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на РІА "Новини".

Управляти діями миротворчих сил ОДКБ в Республіці Казахстан призначено командувача повітряно-десантними військами генерал-полковника Андрія Сердюкова, – заявив офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков.

Так, Сердюков у 2014 році в статусі начальника штабу та першого заступника командувача військ Південного військового округу РФ очолював "спеціальну операцію" у Криму під час анексії півострова.

Крім того, понад 70 літаків Іл-76 та п'яти Ан-124 цілодобово перекидають російських військових у Казахстан для участі в так званій "миротворчій" місії, повідомили в Міноборони РФ. На літаках перекидають техніку, зокрема бронетранспортери, та десантників із російського Іванового до Казахстану.

Зазначимо, що ще 6 січня російські військові прибули в Казахстан, де спалахнули масові антиурядові протести.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили пам'ятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

EXMO affiliate program