“Пруть як зомбі, йдуть просто на смерть”: як воюють “вагнерівці”, розповіли українські захисники (ВІДЕО)

10 февраля 2023 г. в 21:30

Українські воїни характеризують найманців приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” як “зомбі” і “гарматне м’ясо”. Рівень індивідуальної та групової підготовки у “вагнерівців” дуже слабкий. Часто вони навіть не орієнтуються на місцевості, йдуть у прямому сенсі на забій. Українським захисникам вдається протистояти цій злій і бездумній силі, повідомляє FREEДОМ.

Українські військові, які стикалися з “вагнерівцями” на передовій, розповідають, що їхня поведінка, м’яко кажучи, неадекватна.

“Якщо ви бачили “Війну Z”, у принципі все дуже схоже тут. Вони ось який символ собі вибрали, вони так і працюють — вони просто йдуть, не нахиляються, вони просто пруть як зомбі”, — сказав військовослужбовець Збройних сил України Андрій.

На озброєнні у “Вагнера” є танки й артилерія, навіть літаки. Але бойову техніку керівництво приватної компанії економить, адже жива сила, а саме завербовані в ПВК ув’язнені, — це набагато дешевше.

“У них працював міномет. Була дальня артилерія, тому що були прильоти хороші, а виходів ми не чули. Здебільшого міномет, від якого багато хто в нас, звісно, і постраждали наші побратими. Здебільшого, це — жива сила зі стрілецькою зброєю, РПГ, гранати”, — каже військовослужбовець ЗСУ Борис.

Дії найманців ПВК “Вагнер” на полі бою можна передбачити, стверджують українські військові аналітики. А маршрути просування прорахувати і заздалегідь пристрілятися.

“Непрофесійно працює, тобто вони йдуть просто на смерть. Вони знають, якщо вони повернутися, то загинуть 100%. Їх просто там, як вони кажуть, “обнуляють”. А тут ще є якісь варіанти. Можна бути, наприклад, легко пораненим, і, якщо тебе витягнуть, це теж під питанням, то на якийсь час ти отримаєш відпустку”, — розповів український захисник.

Наспіх підготовлені і відправлені на забій найманці самі зізнаються, що вояки з них нікудишні. Вся справа в кількості живої сили, яку закидають на фронт.

“Я воювати не воював. Я амністію хотів отримати”, — розповів полонений “вагнерівець”.

“Був один полонений, він також цікаві речі розповідав, він каже, що особисто не бачив загородзагони, але багато хлопців про це говорили, що вони дійсно існують. Говорив, що за провину можуть відрізати мізинець на лівій руці або просто “обнулити”. Це все робиться показово. У них така мотивація — якщо ти не підеш, тебе просто вб’ють”, — повідомив військовослужбовець ЗСУ Андрій.

За даними британської розвідки, зараз на Донбасі воюють близько 50 тисяч “вагнерівців”, з них 40 тисяч — колишні ув’язнені.

Українські захисники запевняють, що противника буде знищено, попри поповнення лав російського “гарматного м’яса”.

EXMO affiliate program