Психічних розладів в умовах коронавірусу суттєво побільшало: як уберегтися і коли йти до лікаря (відео)

18 ноября 2020 г. в 16:50

Нервові розлади за час пандемії виявляють навіть у тих, в кого раніше цього не було. Усе через ослаблення імунітету на тлі карантину, невпевненісті в завтрашнім дні та зниження прибутків. Науковці з Оксфордського університету виявили, що на психічні розлади страждає що п'ята людина, яка поборола коронавірус.

Перше, що впливає на нервову систему, це переживання. Якщо не опанувати цього, може з'явитися тривога, яка загрожує перерости у серйозну недугу.

"Сталась світова катастрофа, це для нас всіх стрес. Люди думають, що не знаю, що буде завтра. Наша нервова система реагує на це. Це про напругу, гострий стрес", — пояснила психологиня Оксана Волошина.

Лікарка пояснює, що в результаті постійних переживань можуть виникнути гіпертонія, розвинутися діабет, аритмія, сонливість, проблеми із щитоподібною залозою. У разі наявності хронічних хвороб, нині вони можуть загостритися. Оскільки імунітет ослаблений, пацієнт на 65% вразливіший до коронавірусу, аніж інші.

"Щойно пацієнт приходить із неврологічними скаргами, однією з проблем точно буде порушення сну. Лікар повинен направити в лабораторію сну. Це стандарт в Європі й Америці", — пояснює Юрій Підгорецький, сомнолог.

Нормалізувати нервову систему, втому та чимало інших проблем, за кілька тижнів може сон.

В'ячеслав Фокін має серйозні проблеми зі сном. Пригадує, починалося все з того, що він прокидався посеред ночі і не міг заснути. Вже до обіду з'являласья втома, роздратування й головні болі, які посилились на карантині.

У спеціалізованій лабораторії спеціалісти встановили, що до проблеми призвели погані звички, які порушують всі біоритми. Посилила проблему на карантині і звичка займатися справами з ліжка.

"Намагатися уникати перед сном переглядів на моніторах телевізорів, комп'ютерів, смартфонів. Тому що мозок сприймає штучне світло як природне, що може призводити до так званого рефлексу страху ліжка, або страху неможливості заснути", — зауважують фахівці.

Під час дослідження у В'ячеслава виявили збій у диханні, порушення роботи серця й неотримання мелатоніну — гормону щастя.

Лікарі кажуть, що на ранніх стадіях ситуацію можна виправити і без ліків. Але з нормальним сном, повноцінним і не нічним харчуванням, фізичною активністю та позитивним мисленням. В іншому разі, не слід зволікати зі зверненням до лікарів.

тсн

EXMO affiliate program