"Путін приносить у жертву своїх громадян": лікар розповів, що не так з російською вакциною від СOVID-19 (відео)

5 сентября 2020 г. в 18:30

З одного боку, вакцина від коронавірусу - це своєрідна зброя, за допомогою якого нації намагаються захистити себе, щоби не опинитися під загрозою нових локдаунів, жорстких карантинів і програшів в конкурентній боротьбі. З іншого боку - це експеримент над власною нацією.

Таку думку виданню Главред висловив інфекціоніст, консультант з управління змінами, засновник Revival Institute Вадим Арістов, коментуючи заяву російської влади про створення вакцини від COVID-19.

"Дуже імовірно, що в даному випадку Путін приносить в жертву окремих своїх громадян, які можуть мати ускладнення від вакцини, заради того, щоби решта населення була вакцинована, а держава знову не стикалися з критичною необхідністю запроваджувати нові карантини", - сказав експерт.

За його словами, і російська, і китайська вакцини - "недоношені", оскільки ще недостатньо перевірені та випробувані. Втім, існує певна імовірність, що російська вакцина буде працювати так само, як і "доношена": технологія однакова, відпрацьована на різних інфекціях.

Інфекціоніст додав, що вакцини можуть і нашкодити здоров'ю людини.

"Наприклад, відомо, що люди, які вже мали імунітет до лихоманки денге і повторно зустрічалися з цією лихоманкою, мали гірші наслідки для здоров'я, ніж ті, хто стикався з нею вперше. Те ж стосується і вірусу котячого інфекційного перитоніту (FIP)", - зазначив Арістов.

"Тобто наявність імунітету не завжди гарантує захист - іноді це може бути причиною для атипової реакції імунної системи. А саме така атипова реакція є основним джерелом небезпеки", - резюмував інфекціоніст.

Як повідомляв Главред, директор Національного інституту США з вивчення алергічних та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі вважає, що поспіх з випуском вакцини від коронавірусу COVID-19 може виявитися в результаті небезпечним.

Нагадаємо, китайська вакцина від коронавірусу перебуває на третій, заключній фазі випробувань. При цьому в країні вже дозволили робити щеплення людям із зони ризику за місяць до офіційного завершення клінічних досліджень. Експерти, у свою чергу, б'ють на сполох, бо сумніваються в ефективності препарату.

EXMO affiliate program