Путінська мобілізація ускладнює ситуацію для лукашенка, – білоруський журналіст (відео)

22 сентября 2022 г. в 11:28

Загроза нападу з боку білорусі залишається реальною. Напередодні білоруський диктатор алєксандр лукашенко доручив держсекретарю радбезу розпочати підготовку до оборони за нормами воєнного часу.

Втім, з грудня диктатор постійно проводить різні військові навчання, мета яких: відтягнути українські війська зі Сходу України та створити відчуття зовнішнього ворога. Про це 24 каналу сказав білоруський журналіст Франек Вячорка.

Що означає доручення лукашенка

Однак після останньої заяви путіна про мобілізацію лукашенко постане перед складним вибором. Річ у тім, що за домовленостями у межах ОДКБ кремлівський диктатор може наказати білорусі вступити у війну проти України і розпочати військову мобілізацію.

"І тут дуже цікаво. Суспільство не підтримує це, у білоруському війську є паніка, тому що воювати проти України ніхто не хоче", – наголосив журналіст.

Відтак лукашенку треба буде якось викручуватися. Найближчу дві доби, вважає Вячорка, можна очікувати на реакцію самопроголошеного лідера білорусі.

У будь-якому разі, я не бачу жодного шансу, щоб білоруське військо повноцінно у цю війну,– переконаний Вячорка.

За лукашенка усе вирішили

Окрім цього, наразі російсько-білоруське консультації з безпеки проходять у москві. Про це стало відомо після заяви путіна та шойгу.

"Там же за лукашенка усе вирішили. Вони їздять у москву як на дачу до себе. Там вони усі питаннячка вирішують, інструкції отримують, наративи, методички", – зауважив білоруський журналіст.

Вячорка підкреслив, що практично усе оточення лукашенка, увесь військовий апарат та генштаб втратили самостійність та незалежність. Вони повторюють усе, що їм кажуть у москві.

Ми це бачимо у зміні риторики проти України та Польщі. Вони проводять психологічно-інформаційні операції, аби зіштовхнути лобами білорусів та українців,– пояснив він.

Білоруський журналіст припускає, що невдовзі можуть початися провокації на кордоні з Україною. Мета – створити додаткове навантаження на ЗСУ.

До теми – лукашенко попроситься вийти з ОДКБ: дивіться відео