Путіну не вдасться запустити до Одеси троянського козла – речник Одеської ОВА (відео)

23 июля 2022 г. в 02:00

Через повномасштабну війну росії проти України єдині порти, доступні для експорту зерна та іншої продукції, залишилися лиш в Одеській області. Морські ворота країни зараз захищені, утім ворог не припиняє ракетних обстрілів регіону. Великою залишається і мінна загроза, оскільки рашисти викинули в Чорне море сотні протикорабельних мін, які створюють загрозу не лише для судноплавства, а й для населення. На тлі підписання угоди про експорт українського зерна виникають побоювання, чи не отримає Україна "кота в мішку", коли росія скористається цим договором з метою введення у порти своїх кораблів.

Що зараз відбувається у Одеській області, чи можливий захід російських кораблів в порти Одещини під прикриттям експорту зерна та чи є загроза з боку Придністровʼя? Про це в ефірі Апостроф TV розповів речник голови Одеської ОВА СЕРГІЙ БРАТЧУК.

– Яка зараз ситуація на Одещині, чи змінилося щось протягом останніх днів?

– Дякувати Богу, ніч в нас пройшла навіть без сигналів повітряної тривоги, без обстрілів. Хоча, якщо дивитися статистику інтенсивності обстрілів саме нашого регіону, то математично навіть певна модель вже вимальовується. Нікого не буду лякати, в нас сили оборони повністю контролюють ситуацію.

Ми розуміємо, що в акваторії Чорного моря знаходяться три кораблі-ракетоносці, які несуть на борту оперативно-тактичні ракети морського базування "Калібр". Звичайно, ми розуміємо, що в нас є ракетна загроза з території тимчасово окупованого Криму. І залишається те, що ворог сьогодні використовує найчастіше, – це авіація. Тобто ворожа авіація власне і надсилає нам такі крилаті подарунки у вигляді ракет з неба.

Ситуація повністю контрольована. Закликаємо мешканців кожного разу реагувати на сигнали повітряної тривоги. Наводжу приклад, коли минулої суботи прилетіло на один зі складів торгово-виробничої компанії. Тоді врятувало життя охоронців саме те, що вони зреагували на сигнал повітряної тривоги та перейшли до укриття. Тому про це говоримо постійно.

Працює аграрний фронт. Він сьогодні дуже актуальний. Вже понад 1,5 млн тонн зібрано зернових на Одещині. Ми розуміємо, що це наш стратегічний запас, тому будемо з хлібом, будемо з перемогою. Ми це прекрасно розуміємо.

Ще один важливий момент, на мій погляд, – це контрдиверсійна операція, яка проводиться постійно, 24/7 в усіх районах області. Фактично кожного дня є затримані люди, в телефонах яких знаходять, наприклад, зйомки блокпостів, обʼєктів інфраструктури. Звичайно, вони ці фото і відеоматеріали перекидають – здогадаєтеся відразу – на територію країни-окупанта, агресора. З ними ведеться відповідна робота, зʼясовуються всі обставини зрадницької роботи. Відповідні заходи теж проводяться.

– Коригувальників та зрадників побільшало останнім часом?

– Скажу так: вони є. Повертаючись до того випадку, про який я вже сказав, щодо охоронців складу, то саме на цій локації було зупинено та затримано чотирьох осіб, які робили фото і відеозйомку результатів ворожого прильоту. Їх всіх передали до Служби безпеки України, там із ними працюють. Не все зараз, можливо, озвучуємо. Тим не менш, для їх затримання були всі підстави: вони дійсно робили зйомку і спілкувалися з країною-агресором.

Власне, напередодні була така ситуація. Я хочу подякувати одеситам, вони проявляють пильність, надають дані про тих чи інших колаборантів або підозрілих осіб, або агітаторів за так званий "русскій мір". Є такі люди, багато серед них місцевих мешканців, які за певні копійки, 33 срібники, йдуть на те, щоб зрадити Батьківщину, підставити мешканців Одеси та області. Затримують, працюємо.

Звичайно, особлива увага до проявів диверсійно-розвідувальної роботи. Це теж апріорі відслідковується.

– Після звільнення Зміїного та часткового передислокування Чорноморського флоту рф із Криму у вас в регіоні змінилася ситуація?

– Звичайно, безпекова компонента значно підсилилася, хоча говорити про повну перемогу не доводиться. Розуміємо, що Чорноморський флот рф сьогодні є домінуючим у Чорному морі. З часом, впевнений, ситуація зміниться. Ми бачимо, що звільнення Зміїного привело до того, що вантажопотік збільшився. Цифри говорять про збільшення до 5 разів. Експортується зерно, це зрозуміло. Тобто трішечки видихнули. Найбільша загроза сьогодні – це ракетні удари.

– Багато було повідомлень про те, що людям не бажано зараз купатися в морі, оскільки зберігається мінна загроза. На жаль, були і трагічні випадки. Чи почали одесити та гості міста поводитися обачливо?

– Я на це дуже сподіваюся, хоча бажаючі купатися в морі, вийти на пляж є, давайте дивитися правді в очі. Звичайно, можна сказати, що це персональна відповідальність дорослих людей, які, на жаль, тягнуть на ці пляжі та купатися своїх маленьких дітей. Я закликаю таких батьків: себе не бережете, пожалійте своїх дітей, тому що маємо, на жаль, такі трагічні випадки, про які знає не лише Україна, а й весь світ, коли люди підривалися на мінах.

Взагалі мінно-вибухова небезпека сьогодні - один із загрозливих напрямків. Ворожі міні прибиває до берега. Ми знаємо, що росія вигадала новий спосіб розбою, коли накидала протикорабельних мін у Чорне море. Таким чином вона тисне на цивільне судноплавство та досягла відповідних результатів. Де-факто, це зброя некерованої дії. Тобто взяли свою російську авоську, викинули звідти кількасот протикорабельних мін, і зараз ці міни дрейфують Чорним морем. Де опиниться ця міна, ніхто знати не може.

Ці міни, до речі, були не лише біля українського берега. Вони були біля Румунії, Болгарії, Туреччини. Тобто весь чорноморський басейн від цього потерпає. Тому ще раз закликаю: будьте дуже обережні. Не треба нехтувати правилами. Купатися вже будемо після перемоги та миру.

– У Туреччині підписали угоду про експорт українського зерна. На які результати чекає Одещина?

— Одещина впевнена в тому, що безпекова компонента не зменшиться за тими обсягами, які сьогодні є. Звичайно, ми розуміємо, що ситуація була і залишається під контролем наших Збройних сил, бо до них є повна довіра. Довіра є і до вищого військово-політичного керівництва держави. Ми розуміємо, що відкривати морські ворота нашої держави, якими є Одеса сьогодні, ніхто не збирається.

Щодо угоди, про яку ви сказали, коли будуть відповідні рішення – то, впевнений, будуть відповідні механізми для їх реалізації. Ми готові до розвитку ситуації такої, як вона є. Ще раз скажу: троянського козла у вигляді Чорноморського флоту російської федерації до Одеси ніхто не пустить. Спробують зайти – Чорне море перетвориться для них на Мертве море.

– Ви вже згадували про те, що Одещині зараз доводиться тримати аграрний фронт. Зерно, про яке ви говорили, – це на внутрішній ринок чи й на експорт?

– На експорт також. Ми говоримо насамперед про експорт. Я завжди наголошую в цьому випадку, що Україна, на мій погляд, є унікальною державою в цьому плані. Під час такої жорстокої війни наша держава виконує і намагається виконувати свої міжнародні зобовʼязання. Це унікальний випадок, мені здається, в історії.

– Захід зробив таке припущення, що у 2023 році рашисти можуть повернутися до спроб захопити Одесу. Чи обговорюють це в місті, та чи можна дійсно чекати на такий розвиток подій?

– Від цього ворога можна очікувати й не таке – я про розмови. Щодо цієї черговох "мильної бульбашки", а я впевнений, що так воно і є, то російська федерація нехай думає про те, в яких кордонах вона буде до 2023 року. Чи буде кордон до Уральських гір, чи за Уральськими горами. Це їх має турбувати.

Що стосується того, про що ви сказали, то це не новина, що ми є і залишаємося в планах ворога. Але плани – це плани, а їх реалізація є реалізацією. Це дві великі різниці, як кажуть в Одесі.

– Поговорімо про загрозу з Придністровʼя. Була новина, що Молдова не пропустила російських військових, які прямували до Придністровʼя. Чи варто з того боку чекати на неприємні сюрпризи?

– Звичайно, ми говоримо про те, що якісь провокації можливі. Ми тут маємо говорити про найголовніше – підрозділи ЗСУ, які є на позиціях, які отримали відповідні завдання, не допустять цих провокацій. Це ми прекрасно розуміємо. Хочу нагадати, що згідно чинного міжнародного законодавства, так зване Придністровʼя є тимчасово окупованою територією Республіки Молдова. Дякуємо нашим союзникам – я про офіційний Кишинів та молдавський народ. Ми можемо говорити про те, що другого фронту з боку так званого Придністровʼя не буде, які б потуги російські окупанти там зараз не демонстрували.

apostrophe.ua

EXMO affiliate program