РФ влаштовує "психологічний терор": в ISW вказали на нюанси російської атаки дронами на Київ (відео)

19 октября 2022 г. в 03:00

Удари окупантів дронами-камікадзе по житлових районах Києва 17 жовтня свідчать про те, що Росія у війні віддає перевагу психологічному терору українців. Її менше турбують відчутні досягнення окупаційних військ на полі бою.

На це вказали аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Там нагадали, що напередодні війська РФ завдали серію ракетних та безпілотних ударів по житлових районах та об'єктах інфраструктури на всій території країни.

За словами представника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, окупанти запустили 43 БПЛА з тимчасово захоплених територій півдня України, 37 із яких захисники знищили.

Більшість використаних ворогом безпілотників були дронами-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва. П'ять із них завдали удару по інфраструктурі у Шевченківському районі столиці.

"Атака російських безпілотників на житлову інфраструктуру в Києві узгоджується з ширшою схемою дій ЗС РФ, які віддають перевагу психологічному терору в Україні, а не досягненню відчутних ефектів на полі бою", – зазначили в ISW.

Там навели слова американського військового аналітика Бретта Фрідмана, який наголосив, що корисне навантаження зазначених іранських дронів становить 40 кг вибухівки, тоді як типовий 155-мм артилерійський снаряд M795 несе її приблизно 11 кг. Це означає, що один дрон має на собі близько трьох снарядів вибухової речовини, але без послідовної фрагментації моделі.

РФ влаштовує ''психологічний терор'': в ISW вказали на нюанси російської атаки дронами на Київ

Фрідман припустив, що п'ять "Шахедів-136", які завдали удару по Києву, мали ефект 15 артилерійських снарядів, випущених дуже великою площею. Такі удари можуть завдати великих збитків цивільній інфраструктурі та вбити, поранити багатьох людей, не створюючи значних військових наслідків.

"Цей аналіз показує, що російські сили продовжують використовувати безпілотники Shahed-136 для створення психологічних ефектів, пов'язаних із націлюванням на цивільні райони, замість того, щоб намагатися створювати асиметричні оперативні ефекти, завдаючи концентрованих ударів по законних військових та прифронтових цілям", – пояснили в ISW.

obozrevatel.com

EXMO affiliate program