Росія може піти в наступ на Україну не на Донбасі — генерал ЗСУ сказав, як дати відсіч РФ (Відео)

16 ноября 2019 г. в 09:40

Росія накопичила достатній потенціал, щоб піти на відкрите військове вторгнення в Україну. Тому ЗСУ і Україні загалом слід бути готовими відбивати атаку військ РФ не тільки на Донбасі.

Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони, а до цього — перший заступник командувача Сил спецоперацій генерал ЗСУ Сергій Кривонос.

Він нагадав, що російська армія щороку проводить військові навчання вздовж кордону України в тому числі з Білоруссю, тому відповідні плани збройної агресії проти України в Генштабу ЗС Росії розроблені.

«Розробляються різні варіанти — нанесення ракетних ударів, щоб повторити у нас югославський варіант, а потім ввести війська. Або ж не вводити війська, а просто високоточними ракетними ударами поставити Україну на коліна. Вони зміцнюють свої війська в Криму, створюючи там організаційно-штатні структури, які дозволяють в найкоротші терміни здійснити розгортання військ, щоб завдати удару з боку Криму. З боку Чернігівської та Сумської області у них взагалі не виникатиме проблем», — сказав заступник секретаря РНБО України.

Екс-заступник командувача Сил спецоперацій генерал Кривонос наголосив, що Україна знає про такі сценарії Кремля і розробила план протидії.

«Військові частини у нас є. Але потенціал РФ — занадто великий. Тому головне наше завдання — це організація територіальної оборони. Вони можуть здійснити проти нас агресію, але їм потім вкрай важко буде втримати все під контролем. Тому для Кремля дуже важливо — якнайшвидше поставити тут маріонетковий уряд, який почав би танцювати під їхню дудку. Їм буде ще простіше домогтися успіху, якщо вони заздалегідь зроблять так, щоби ми один одного ненавиділи. Ми повинні якомога швидше організувати реалізацію програми п’яти кроків», — наголосив Сергій Кривонос.

Він пояснив, що масштабна програма п’яти кроків, затверджена указом Президента України №200 від 7 травня 2019 року, включає в себе, серед іншого, організацію руху опору, територіальної оборони, військово-патріотичного виховання молоді, інформаційну протидію РФ, довійськову підготовку населення.

Заступник секретаря РНБО також додав, що зараз Україні вкрай важливо протидіяти Росії і в інформаційній війні, бо вторгнення в Україну Кремль може здійснити не тільки військовим шляхом: «Я навіть не виключаю, що вони готують у нас сценарій громадянської війни, тому що санкції створюють їм дуже багато незручностей».

І на цій ділянці «фронту» Україна також готується відбивати атаку Росії.

«Зараз у нас почалася робота над законопроектом щодо інформаційної протидії, який визначатиме сферу відповідальності для кожного — від влади до простого народу», — резюмував заступник секретаря РНБО України.

Говорив генерал Кривонос в інтерв’ю і про те, як зараз розвиваються Сили спецоперацій, і про те, чи залишить його на посаді в РНБО Володимир Зеленський, адже призначив в РНБО Кривоноса президент Порошенко, і про те, чи розуміє Верховний головнокомандувач ЗСУ Володимир Зеленський реальні військові загрози для України та про ще чимало іншого.

Про все це — у повній версії інтерв’ю Сергія Кривоноса виданню «Апостроф«.

EXMO affiliate program