Росія розпочала кампанію з дезінформації щодо британських ракет для України (відео)

24 октября 2021 г. в 22:00

Інформація від The Times про те, що Велика Британія надасть Україні ракети Brimstone для катерів і літаків, збудила російську пропаганду. Розпочалася кампанія з дезінформації.

Росія відразу почала переводити акценти із загрози Україні зі сторони Чорноморського флоту на нібито загрозу від цих ракет для так званих «Л/ДНР» і загрозу мирним мешканцям на Донбасі.

Згідно з планами, Велика Британія надасть ракети «земля-земля» для українських патрульних катерів і ракети для літаків. Міністерство оборони обговорює продаж морських ракет типу «земля-земля» Brimstone, розроблених MBDA UK, які можуть одночасно вражати декілька цілей і будуть розгорнуті на суднах, які є на озброєнні ВМС України. Британія веде переговори з Україною щодо того, щоб вперше продати їй зброю, на тлі побоювань, що Росія може використати газову кризу для захоплення території.

Відео запуску ракет Brimstone морського базування

Масла у вогонь пропагандистської істерії Росії щодо постачання британських ракет 21 жовтня додав ексзаступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко в коментарі виданню OBOZREVATEL:

«Українські патрульні катери зможуть завдавати ракетних ударів по будь-якому противнику, який поводиться агресивно, який веде гібридну війну з Україною і з її Збройними силами. Ракетами можна знищити катери противника, а за необхідної кількості ракет можна знищити й великий корабель противника».

Маніпуляції та дезінформація від Росії

У Росії чомусь вирішили, що британські ракети, які планують встановлювати на катерах, якимось чином можуть нести загрозу не її кораблям, а «нести страждання мирним мешканцям на Донбасі».

Постачання британської зброї Україні можуть призвести до ескалації насильства і страждань мирних жителів в Донбасі, йдеться в коментарі посольства Росії в Лондоні.

На заяву Ігоря Романенка почали жваво реагувати російські військові експерти. Один з них – доктор військових наук Костянтин Сивков заявив, що ракети Brimstone не будуть нести загрозу РФ, а будуть нести загрозу виключно для так званих «Л/ДНР».

Він заявив, що радіус дії цих ракет 11,5 км, а російські корвети мають на озброєнні системи, які здатні вражати цілі на дистанції у 15 км. І саме тому, українські катери не зможуть наблизитися до російських кораблів дистанцію залпу.

Звідки експерт взяв цю цифру – невідомо. І тут треба зауважити, що ще у травні 2014 року російське «Военное обозрение» писало про протикорабельні ракети Brimstone Sea Spear. Тоді самі росіяни зазначали, що дистанція ураження цих боєприпасів складає близько 100 км.

Всі ці ракети працюють по принципу: «випустив та забув». Ракета сама вийде на ціль, використовуючи двоканальну систему самонаведення.

EXMO affiliate program