Російських окупантів цікавить Нова Каховка, де починається Північно-Кримський канал (відео)

5 мая 2021 г. в 10:10

У травні Північно-Кримський канал уже заповнений до країв. У цьому році фермерам Херсонській області планують подати 600 мільйонів кубометрів води. До окупації Криму ця цифра була майже в 4 рази більшою, адже саме півострів був головним споживачем дніпровської води.

Північно-Кримський канал починається з Каховського водосховища. Саме в районі населених пунктів Нова Каховка та Таврійськ дніпровська вода потрапляє в русло. Загальна протяжність споруди 402 кілометри, з яких понад сто проходять територією Херсонської області, пише Радіо Свобода.

Після активізації російської армії на українських кордонах у Головному управлінні розвідки Міноборони озвучили три можливі варіанти дій з боку РФ. Один із них – військова операція зі захоплення частини територій південних областей України. Ціль наступу – вирішення проблеми з водопостачанням окупованого Криму.

«На мій погляд, це буде комбінація першого, другого і третього. Мається на увазі: прямого прориву через так звані кримські перешийки. До речі, їх не лише ті два, що у всіх на слуху – їх значно більше. Відповідне вертикальне охоплення з використанням повітряного десанту, і можливе використання якихось елементів висадки з моря морських десантів, зокрема, в наших чорноморських портах», – пояснює колишній командувач десантно-штурмових військ Михайло Забродський.

«Їх у першу чергу цікавить Нова Каховка, де якраз є всі ці установи і всі населені пункти, які йдуть уздовж каналу. Де є наші насосні і компресорні станції, які якраз дозволяють здійснити перекидання води», – зазначає ексзаступник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Сергій Кривонос.

В середині квітня в Крим прибули десантні катери Каспійської флотилії. Також, після навчань, тут вирішили залишити два великі десантні кораблі Північного флоту Росії. Паралельно, російські військові на півострові відпрацьовували десантування на узбережжя супротивника з моря і повітря. І хоч після раптової перевірки підрозділи РФ почали відводити з Криму, українські військові впевнені – втрачати пильність не можна.

«Якщо ви уважно дивитеся і аналізуєте їхні попередні навчання протягом останніх 10 років, ви побачите, що всі їхні навчання якраз і були націлені на спроможність швидкого перекидання сил і засобів Російської Федерації до наших кордонів, у тому числі і до Криму. Тому вони знають чітко свій маневр і спроможні достатньо швидко його робити», – переконаний Кривонос.

Зі свого боку, українське командування також активно готувалося до можливого загострення. Військові на адмінмежі з Кримом зміцнювали позиції. Щоб перешкодити десанту, сапери відпрацьовували мінування узбережжя Чорного і Азовського морів. До російського наступу готувалися танкові й артилерійські підрозділи. До навчань на півдні залучили навіть тактичні ракетні комплекси «Точка-У».

«Якщо йти суходолом із боку Криму, то кожен міст, кожну ділянку вони змушені будуть вигризати, і вигризати за рахунок власних втрат. Тому що українська армія мотивована, зла, захищає свою територію і так просто воно не буде, як би вони хотіли: парадним кроком захоплення українських територій не здійсниться ніколи»,– підсумовує ексзаступник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

EXMO affiliate program