САП: "агент" НАБУ не викривав корупційні схеми в оборонці, а був їх учасником

20 марта 2019 г. в 01:10

Спеціалізована антикорупційна прокуратура стверджує, що Національне антикорупційне бюро намагається приховати свою причетність до корупції в оборонному комплексі.

Про це САП повідомила на Facebook.

Зокрема, у НАБУ говорили, що їхній "таємний агент" Євген Шевченко спілкувався із фігурантами корупційного скандалу в рамках розслідування кримінальних справ. Йдеться про справи проти компаній депутатів Дубневичів.

Однак прокуратура наполягає, що не погоджувала таких слідчих дій за участі Шевченка.

Крім того, НАБУ не відкривало справу про хабар, який пропонували Шевченку для закриття справ проти Дубневичів.

У САП вважають, що це "свідчить про неправдивість пояснень НАБУ" та про "намагання уникнути від кримінальної відповідальності за зловживання та хабарництво".

Антикорупційна прокуратура також каже, що від неї 2 роки ховали і досі не передають матеріали, які НАБУ отримало від Генпрокуратури.

САП стверджує, що більшість цих документів стосується саме корупційних сфер в оборонній сфері, а не компаній Дубневичів.

Нагадаємо:

25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.

Згодом журналісти заявили, що усі слідчі органи, включно з НАБУ, "зливали" справи по Гладковському за хабарі.

14 березня у НАБУ повідомили, що відсторонили від виконання посадових обов’язків двох детективів – Олега Борисенка та Дмитра Литвиненка, які згадані у розслідуванні про розкрадання в "Укроборонпромі".

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у 2017 році прокуратура направила до НАБУ 87 сторінок листувань фігурантів скандалу.

У свою чергу керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що відомство такого листування не отримувало, а керівник САП Назар Холодницький припустив, що Ситник знав про участь його підлеглих у незаконних схемах.

Пізніше НАБУ заявило, що основна частина листувань стосується розслідувань протиправної діяльності компаній Дубневичів, а не розкрадань в оборонці.

Також бюро стверджує, що "таємний агент" Євген Шевченко, який фігурує у розслідуванні журналістів, брав участь у проведенні негласних слідчих дій.

Украинская правда

EXMO affiliate program