СБУ видворила білоруських добровольців, яких можуть убити в Білорусі – подробиці резонансної справи

16 января 2023 г. в 12:00

Правники й активісти вважають, що на тлі поразок росії на фронті ворог робить усе, щоби посіяти недовіру між українцями і білорусами

Іноземні добровольці, яких не пустили на фронт. Білоруські активісти Євгеній Каранкевич та Тихон Клюкач кілька місяців намагалися вступити до Збройних сил, але рішення СБУ перекреслило всі плани: хлопців зобов'язали залишити Україну. Правозахисники та активісти переконані: усе це – спецоперація росії, яка намагається дискредитувати білоруський добровольчий рух. Тож чому Служба безпеки депортувала чоловіків та чи мають вони шанс вступити до лав ЗСУ – розбиралася журналістка "5 каналу" Оксана Паращак.

Приїхали воювати проти росії, а їх видворили з України. Активісти з Білорусі Євгеній Каранкевич та Тихон Клюкач давно висловлюють протест білоруському та російському режимам, від літа намагаються вступити до лав нашої армії. Та після перевірок Служба безпеки депортувала їх за кордон. Хлопці з таким рішенням не погоджуються: кажуть, їхні наміри щирі. В СБУ мають свої аргументи.

"1 липня я приєднався до групи аєророзвідки білоруського полку Погоня і у їхньому складі більше місяця проходив підготовку в Польщі, Чехії та висунувся в Україну", – каже білоруський активіст Євгеній Каранкевич.

У серпні Євгеній з іншими добровольцями, зокрема, білоруським політв'язнем Тихоном Клюкачем, прибули до України, щоби приєднатися до загону "Погоня". За правилами, одразу пройшли військову та медичну перевірку, з ними спілкувалися і в СБУ. Там Євгеній розповів: у квітні його намагалися завербувати працівники КГБ Білорусі. Та на співпрацю зі спецслужбою не пішов, активіст одразу виїхав із країни до Польщі, де повідомив про спробу вербування тамтешнім правоохоронцям.

"На початку вересня мене викликали співробітники СБУ. Я цілий день проходив перевірку. Після того, як наша група через півмісяця також пройшла цю перевірку, і наш командир повідомив, що всі перевірки успішно пройшли. І особисто подзвонив мені, я прийшов, і вони сказали мені, що не бачать ознак того, що я був завербований КДБ", – згадує білоруський активіст Євгеній Каранкевич.

Нічого підозрілого в СБУ не знайшли, але трохи згодом попросили Євгенія прийти з другом Тихоном і принести пАспорти. У повернених документах активісти побачили неприємний сюрприз – штамп про депортацію. Їх зобов'язали покинути Україну протягом десяти днів.

"Я спитав чому, відповіли, що нам нема 21 року", – каже білоруський активіст Євгеній Каранкевич.

У Службі безпеки на запит "5 каналу" відповіли: Євгеній контактував із білоруською спецслужбою, а отже, є небезпечним для України.

"Під час здійснення контррозвідувальних заходів Службою безпеки України було отримано інформацію про контакти зазначеного Вами іноземного громадянина з білоруською спецслужбою. З огляду на зазначене та з метою попередження можливих дій іноземця на шкоду державній безпеці Службою безпеки України в порядку, визначеному статтею 26 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", було прийнято рішення про примусове повернення його до Республіки Польща, з якої він легально в'їхав до нашої країни", – повідомили у СБУ.

Але в'їхати до Польщі Євгеній не міг – у хлопця немає візи. Інші країни-сусідки навідріз відмовилися пропускати активістів через кордон. Єдина країна, куди могли потрапити – білорусь, але там, пояснює Євгеній, за бажання воювати проти росії – їх чекає смертний вирок.

"Він вказує послідовно і дає матеріали справи і тільки за те, що його намагалися завербувати, а він не підписував жодного документа, що він дає згоду. Якщо його депортували б до Білорусі, він практично був би знищений і його б розстріляли і таким чином показали б, що не їдьте в Україну, не треба захищати, тому що всі ви підпадете під знищення", – каже адвокат Сергій Крижанівський.

Правники й активісти вважають, що на тлі поразок росії на фронті ворог робить усе, щоби посіяти недовіру між українцями і білорусами.

"У білорусі багатьох намагалися вербувати, багато хто мовчить, але людина вирішила про це розповісти. Чи стало це підставою для СБУ? Ні, я не думаю, тому що в цій справі є і інша людина, яка є політв'язнем, яка відсиділа в лукашенківській тюрмі довгий час, І його точно так само підставили під депортацію, скажімо так, за компанію. Що їх об'єднує, це те, що вони записували відозвернення до Тихоновської", – каже білоруський активіст, блогер Віталій Кондратенко.

На чиєму боці правда і чи є білоруські активісти загрозою для нашої безпеки – у понеділок має вирішити суд. Розгляд справ опозиціонерів, які хотіли воювати за Україну, запланований на 16 січня. Якщо суд ухвалить рішення на користь хлопців і депортацію скасують, то вони знову спробують вступити до лав ЗСУ, каже Євгеній.

Оксана Паращак, Микола Чеботарьов та Валентин Стрельцов, "5 канал"

EXMO affiliate program