Ще мінус 20 млн з кишень росіян: ЗСУ показали знищений ЗРГК "Панцирь-С1" (відео)

9 января 2023 г. в 19:46

На деокупованій частині Херсонської області бійці Збройних сил України знайшли знищений зенітний ракетно-гарматний комплекс (ЗРГК) "Панцирь-С1".

Про це повідомляє народний депутат, заступник комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Мисягін у своєму Telegram-каналі.

"На звільненій частині Херсонської виявлено ще один знищений російський ЗРГК "Панцирь-С1" експортною вартістю близько 20 мільйонів доларів", – йдеться у повідомленні.

Також депутат опублікував відео, на якому можна побачити повністю знищену установку та розкидані боєприпаси від неї.

Зауважимо, "Панцирь-С1" – це російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс (ЗРГК) наземного базування.

Розроблений тульським ГУП "Конструкторське бюро приладобудування" і призначений для ближнього прикриття цивільних і військових об'єктів (у тому числі комплексів ППО великої дальності) від усіх сучасних і перспективних засобів повітряного нападу. Також може захищати об'єкт від наземних і надводних загроз.

Водночас після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну ці зенітки не змогли себе якось проявити, вважає експерт Олег Жданов. Росіяни намагалися "ліпити" з цієї установки ЗРК, який здатен перехоплювати ракети GLMRS від HIMARS, але перехоплювати ракети від ракетних систем залпового вогню здатна лише одна система у світі – "Залізний купол", розроблена в Ізраїлі і виключно під потреби цієї країни.

Цю установку закупляли також й інші країні. Наприклад, Алжир у 2011 році закупив 38 ЗРГК "Панцирь-С1" та віддав близько 14 млн доларів за кожну установку. Ця ціна відрізняється від тієї, яку вказав Юрій Мисягін, на 6 млн доларів.

стопкор

EXMO affiliate program