Що кажуть росіяни про припинення війни в Україні. Результати опитувань зберігаються у Кремлі під замком (відео)

15 июля 2022 г. в 01:00

Журналістам видання «Медуза» до рук потрапили результати закритого опитування, проведеного ВЦВГД під керівництвом Кремля, згідно з якими 30% росіян вважають, що війну треба зупинити прямо зараз.

Опитування проводилось наприкінці червня 2022 року за дорученням Адміністрації Президента (АП) Російської Федерації. У його рамках респонденти мали відповісти на запитання:

«Одні кажуть, що бойові дії в Україні треба припинити якнайшвидше. Інші вважають, що бойові дії не можна припиняти зараз. Яка точка зору вам ближча — перша чи друга?»

Число опитаних журналістам-розслідувачам вказаного видання невідоме.

Однак із наявних документів випливає, що:

- 30% тих, хто відповів на це питання ВЦВГД, вважають, що «бойові дії в Україні» слід «припинити якнайшвидше»;

- 13% важко відповісти;

- 57% респондентів вважають, що війна має продовжуватися.

Ці результати підтвердило інше джерело «Медузи», близьке до АП, яке також бачило опитування ВЦВГД.

За результатами опитування, у віковій групі 18-24 років 56% виступають за припинення війни і лише 19% за продовження. Серед росіян віком від 25 до 34 років 43% виступають за припинення війни, а 41% за продовження бойових дій. Загалом, що старші респонденти, то більше вони підтримують війну. Наприклад, серед респондентів віком від 60 років 72% опитаних виступають за продовження вторгнення.

У Москві та Санкт-Петербурзі, судячи з даних закритого опитування, близько 40% респондентів виступають за припинення бойових дій, а 48% виступають за їхнє продовження. Більшість (62%) прихильників продовження війни перебувають в інших російських містах-мільйонниках.

Також на запит Кремля ВЦВГД вивчив зв'язок між підтримкою продовження війни та медіаспоживанням.

Серед «активних інтернет-користувачів» 47% опитаних виступають за припинення бойових дій, а 35% за їх продовження. Але серед телеаудиторії, де кремлівська пропаганда працює на повний хід, лише 22% виступають за припинення військового конфлікту, а 68% — за продовження війни.

Всі ці дані ВЦВГД відкрито не публікував. За словами джерела, на сайті центру можна знайти лише результати проведеного в червні опитування про те, чи підтримують росіяни «спецоперацію».

За даними центру, 72% опитаних «швидше підтримують» війну, 17% — «швидше не підтримують», а 11% не змогли відповісти.

Путін переймається своїм рейтингом, тому Кремль давно навчився проводити «правильні» опитування громадської думки.

Центр не відповів на запитання «Медузи», як і прессекретар президента Путіна Дмитро Пєсков.

Соціолог Григорій Юдін у розмові з «Медузою» назвав результати закритого опитування ВЦВГД «прогнозованими».

Він звернув увагу на те, що різноманітні опитування говорять про те, що «спецоперацію» більш активно підтримують росіяни старшого віку — а також багато жителів великих міст, де висока частка бюджетників.

«Це війна старих і силовиків, які хочуть заблокувати країну в минулому», — сказав Юдін.

При цьому дослідник упевнений, що прагнення молоді до припинення бойових дій не призведе до масових протестів, принаймні найближчим часом.

Також джерело «Медузи», близьке до АП, вважає, що навіть якщо такі акції розпочнуться, «поліції для боротьби з заворушеннями поки що буде достатньо». За її словами, жодні результати закритих опитувань не можуть призвести до закінчення війни: «Президент хоче воювати, і він лідирує».

epochtimes.com.ua

EXMO affiliate program