Шахраї атакують клієнтів Приватбанку через Facebook: як не стати жертвою?

9 июля 2019 г. в 23:12

Шахраї не покидають спроби залізти в кишені клієнтів українських банків. І, звичайно, частіше за все їх зусилля спрямовані на власників карток найбільшого банку країни.

Шахраї атакують клієнтів Приватбанку через Facebook: як не стати жертвою?

9 липня користувачі соцмережі Facebook почали отримувати рекламне повідомлення, в якому від імені Приватбанку їм пропонують пройти опитування і отримати «не менше 10 тисяч нривень» на карту. Однак, як повідомили в Приватбанку, ніякого відношення до них ця пропозиція не має.

«Це вже відома схема шахрайства і ми постійно боремося з нею. Звертаємося до правоохоронців і ті блокують шахрайські ресурси. Однак вони знову і знову з'являються. Зараз зробити клон сторінки на іншій адресі - не проблема», - розповіли в прес-службі держбанку.

За словами банкірів, правоохоронні органи не залишають без уваги їхні заяви, однак від моменту звернення до блокування ресурсу проходить 2-3 дні. Тому в Приватбанку зосередилися на роботі з самими клієнтами: їм пояснюють, що ніяких опитувань і вікторин банк не проводить, а співробітники колл-центру ніколи не стануть просити повідомити їм CVV / CVC код карти.

«На щастя, останнім часом ми майже не отримуємо скарг від клієнтів на такого роду ресурси. Це свідчить про те, що наша роз'яснювальна робота приносить результати», - запевнили в прес-службі Приватбанку.

Шахраї не відступають

Втім, схоже, зловмисники дотримуються іншої думки. Навряд чи вони стали б витрачати гроші на створення сторінок в інтернеті і рекламу в Facebook для їх просування без прямої вигоди для себе.

У поширюваній версії сайту людям пропонують пройти опитування: кілька разів вибрати потрібні бренди взуття, парфумів, одягу тощо.

Після цього система нібито проводить прорахунок розміру винагороди. У випадку журналістів видання він склав понад 58 тисяч гривень.

Щоб отримати фейкову премію, сайт пропонує внести досить скромний «закріпний платіж» в розмірі 121 гривні, і відправляє на сторінку оплати. Зовні вона не викликає підозр, хоча по ряду критеріїв можна прийти до висновку, що ніякого відношення до реального сервісу інтернет-еквайрінгу вона не має.

Перш за все, справжність сторінки не підтверджується сертифікатами безпеки, а з'єднання не захищене протоколом HTTPS. Крім того, на сторінці є тільки текстова згадка про підтримку ресурсом системи PCI DSS. Розміщувати лого шахраї остереглися.

Власне, тут і криється найбільша небезпека для власника картки. Адже справжня мета шахраїв аж ніяк не отримати з нього згадані 121 гривню. Вводячи дані карти, людина власноруч віддає шахраям всі необхідні для здійснення оплати в мережі дані карти.

UBR

EXMO affiliate program