"Шанси дуже великі": історик назвав фактор, який наближає перемогу України у війні (відео)

30 августа 2022 г. в 04:00

Україна має величезні шанси перемогти Росію у війні, оскільки наша країна вперше за весь період історії має геополітичну підтримку. Вторгнення РФ стало катастрофою, проте Україна має сильну позицію.

Про це заявив професор Українського католицького університету та один із найвідоміших українських істориків Ярослав Грицак у рамках авторського проєкту шеф-редактора OBOZREVATEL Ореста Сохара "Орестократія".

"Ваша улюблена цитата: "Війни створюють держави – держави створюють війни". Які можливості створює для нас війна?" – запитав Сохар.

"Передусім я хочу сказати, що ніякі можливості не виправдовують війну. Війна – завжди катастрофа, якої потрібно уникати будь-якою ціною. Це – максимальний вибух насильства. Але хоч війна – і катастрофа, все ж таки вона створює певні можливості", – відповів Грицак.

Він навів простий приклад – українці стукали у двері Європи багато років, просили план Маршалла. За два-три місяці це стало дійсністю.

Знаковим елементом Грицак назвав те, що національну історію неможливо зрозуміти без ширшого контексту.

"А ось глобальний погляд дозволяє змістити акценти, показує, що жоден національний проект не вдався б без зовнішньої підтримки. Зовнішні обставини стають вирішальними. А ми – вперше за весь період нашої історії – маємо геополітичну підтримку. А це означає, що у нас величезна ймовірність перемоги. Шанси дуже великі", – резюмував він.

EXMO affiliate program