Скандал у психлікарні: медики заперечують факт побиття дитини (ВІДЕО)

14 апреля 2021 г. в 18:00

У Миколаєві мати звинувачує медиків психлікарні у побитті 8-річної дитини.

Те, що отримав синці у дитячому психіатричному відділенні — там визнають. Але твердять: не били.

Побили в лікарні. Про те, що медики завдали шкоди її 8-річному сину, заявила його мама. Це сталось у Миколаєві в психіатричному відділенні, куди шпиталізували хлопчика з аутизмом. За одну ніч на ньому з’явилися синці — він зізнався, що його побила медпрацівниця. Медики все заперечують.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

У 8-річного сина пані Маріанни аутизм та епілепсія. З нападом малий потрапив до психіатричного відділення. Жінка каже — коли його шпиталізовували, жодного пошкодження не було. Залишила сина у відділенні лише на одну ніч. Коли повернулась — усе обличчя було в синцях.

«Сказав — це мене тітка била, кулаками в голову била. Під волоссям — гематоми, шишки. В очах полопалися судини», — розповідає матір хлопчика Маріанна Міллер.

Жінка забрала сина з відділення і повезла на огляд в інший медзаклад.

«Хлопчик розповів, що він штовхнув іншу дитини, за що жінка доросла його вдарила. У нього діагностовані поверхневі ушкодження у вигляді забоїв і синців в області надбрівних дуг», — зазначає лікар-нейрохірург Миколаївської обласної лікарні Сергій Чернишов.

Нині Богдан з оселі не виходить — боїться. Те, що отримав синці у дитячому психіатричному відділенні — там визнають. Але твердять: не били. Мовляв, у хлопця був напад агресії, він зірвав з вікна штору, налякав дітей.

«Дитина була у збудженому стані. Він міг сам ударитися», — запевняє завідувачка дитячим психіатричним відділенням Раїса Камчаткіна.

Один із синців , кажуть, взагалі з’явився — коли мама була поруч.

«Одна дитина вдарила іншу і мама про це знала. Тримати кожного за руку ми не можемо», — говорить медична директорка Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Людмила Шеремет.

Нині скандал обговорюють усі пацієнти відділення. Одні — в те, що медики могли вдарити дитину- не вірять.

«Бачила, як діти вибігали в коридори, а мами були в страху, що Богдан бився, бив дітей», — пригадує матір одного із пацієнтів Ганна Биченко.

Інші — навпаки, підозрюють медиків. Пацієнти відділення з розладами поведінки, часто навіть не розмовляють. Тож і поскаржитись на насильство не можуть. Ця жінка твердить: після 3-годинного обстеження забрала свого сина з лікарні наляканим.

«Дитина була заплакана і поводилася не як зазвичай. Я думаю, його теж могли образити», — говорить Катерина.

В тому і справа, каже мати потерпілого Богдана: як в лікарні поводяться медики з дітьми-аутистами, перевірити неможливо. Бо ж батьків на шпиталізацію разом з малими не беруть. Мовляв, мами й тата лише заважатимуть лікуванню. Це практикують у багатьох психіатричних відділеннях країни і батьки вимушені погоджуватись.

«Якщо дитина туди потрапить, то вони не знають, що вколють того чи іншого разу і що буде взагалі, — цього вони бояться. У нас єдина лікарня. Там дітки лежать всі без мам», — говорить матір постраждалого Богдана.

Втім корекційні психологи кажуть: ушпиталювати дітей-аутистів без батьків — неприпустимо. Ці малюки набагато більше, ніж нормотипові, потребують присутності рідних.

«Батьки для них – провідники у середовище. Вона (дитина — Ред.) може злякатися блимаючого світла, шуму із сусідньої кімнати. Це викликає стрес, це може викликати агресію», — зазначає експертка.

Юристи ще більш категоричні – забороняти батькам дітей з інвалідністю ушпиталюватись разом з ними у відділення — незаконно.

«В цьому випадку, дійсно, мама може і має право знаходитися рядом зі своєю дитиною в стаціонарі. Тому, якщо якось заборонили чи не дозволили — це є порушенням чинного законодавства», — пояснює медичний юрист Олександр Гришаков.

Спричинив собі хлопець ушкодження самостійно, або їх завдала стороння особа, на це питання відповість судово-медичний експерт.

Пані Маріанна написала заяву до поліції. Просить інших батьків, які підозрюють медиків у насильстві, доєднуватись до неї. І домогтися перебування у відділенні разом із дітьми.

EXMO affiliate program