Смерть після хрещення. Загибель немовляти в Румунії може стати причиною зміни ритуалу (відео)

6 февраля 2021 г. в 17:22

1 лютого в Румунії трагічно загинуло шеститижневе немовля. Хлопчик був госпіталізований відразу після хрещення, під час якого його тричі занурили у воду, і невдовзі помер у лікарні.

Менше ніж за тиждень, до вечора 5 лютого, онлайн-петицію з вимогою змінити ритуал підтримали майже 60 тисяч людей.

НВ розповідає, що відомо про трагедію, і яку реакцію вона викликала в суспільстві та православній церкві Румунії, священика якої тепер звинувачують у ненавмисному вбивстві.

Як сталася трагедія

Інцидент стався у місті Сучава у православній церкві святих Костянтина та Олени 31 січня, повідомив місцевий новинний сайт ziardesuceava.ro.

Немовляті стало погано, після того, як священик вийняв його з купелі, в яку перед цим тричі його занурив. Дитині відразу ж викликали швидку допомогу. Медики виявили, що у хлопчика зупинка серця, і реанімували його. Після цього немовля привезли до лікарні, де підключили до апарату штучної вентиляції легенів.

Однак врятувати його не вдалося - вранці 1 лютого дитина померла. Розтин показав, що хлопчик потонув. Сайт ziardesuceava.ro писав 3 лютого, що точно було неясно, захлинувся він водою чи молоком. За даними digi24.ro, повний звіт про розтин буде готовий через кілька тижнів.

Після розтину 44-річний священик Олександру Мазараче став підозрюваним у справі про ненавмисне вбивство. За даними румунської служби Радіо Свобода, він відсторонений від служіння до кінця розслідування.

На даний момент у Мережі з'явилося два фрагменти відео хрещення немовляти, після якого воно померло. На першому з них видно, що священик і ще один чоловік, який притримує дитину за ноги, тричі занурюють її в купіль. Дитина при цьому лежить на спині горілиць. Відео свідчить, що перед зануренням у воду дитина плакала. Але перше відео триває лише кілька секунд, і з нього не зрозуміло, чи плакала вона після того, як її дістали з води. Видно також, що, опускаючи немовля у воду, священик тримає руку на його обличчі, імовірно, прикриваючи від води ніс та рот.

Румунське видання Adevărul пише із посиланням на двох священиків із Сучави, що запис дійсно був зроблений під час хрещення загиблого немовляти. Двоє румунських богословів розповіли цьому виданню, що священик діяв неправильно - під час хрещення дитину зазвичай занурюють у воду обличчям вниз.

Протоієрей Дору Будяну стверджує, що священик, який проводив хрещення, робив це не вперше. За його словами, відразу після того, як дитину дістали з води, «дитина плакала, значить, з нею все було добре». Те, що немовляті погано священик і його хресні помітили через деякий час після цього. А в коментарі monitorulsv.ro Дору Будяну заявив, що, за словами священика, який хрестив немовля, дитина народилася недоношеною. Це ж видання наводить коментар батька дитини, який говорить, що, за словами лікарів, дитина вдихнула 110 мл води, і у неї в носі була кров.

Видання Activ News, яке першим опублікувало відео хрещення, пізніше оприлюднило ще одне відео. На ньому видно, що дитина дійсно плаче після того, як її дістали з води.

Видання також наводить коментар ще одного священика, згідно з яким опускати дитину обличчям вниз - це не жорстке правило, і Олександру Мазараче діяв правильно.

Чи змінять правила хрещення в Румунії через трагедію?

Спікер Румунської православної церкви Василе Бенеску заявив DigiFM, що хрещення можна проводити без повного занурення в купіль. Він також уточнив, що хрещення не обов'язково має відбуватися через 40 днів після народження дитини, особливо якщо у неї проблеми зі здоров'ям. За словами Бенеску, дитину можуть занурювати у воду не повністю або тричі поливати їй голову водою з купелі.

Водночас консервативний архієпископ Томісський Феодосій (Петреску) заявив, що змінити обряд хрещення неможливо.

«Ритуал взагалі не змінюється. Ці канони віри діють понад 1000 років. Тому ми не змінимося. Нас не залякають. Так було і з чайною ложкою. Ну як чайну ложку міняти? Нічого не змінюється», - сказав він, маючи на увазі використання чайної ложки для причастя, від якого він не відмовився навіть після того, як керівництво Румунського патріархату порекомендувало використовувати одноразові ложки у зв'язку з пандемією COVID-19.

Неурядова організація Declic опублікувала на своєму сайті петицію із закликом до Румунської православної церкви відмовитися від практики хрещення шляхом занурення немовлят у купіль.

«Навіть випадкова загибель немовлят через такі неправильні дії - це безмірна трагедія, що приносить біль замість радості... Відтепер цей ризик повинен бути виключений», - наполягають в організації.

Станом на 17:50 5 лютого петицію підтримали майже 60 тисяч людей.

Згідно з недавніми опитуваннями громадської думки, більше 80% румунів вважають себе православними християнами. Православна церква має один з найвищих рівнів довіри у країні.

EXMO affiliate program