Смертельна ДТП у Києві: суддя сам часто закривав справи за п'яне кермування

27 мая 2023 г. в 13:50

Олексій Тандир не мав законних повноважень для того, щоб пересуватися в комендантську годину без спеціальної перепустки.

У Києві суддя в комендантську годину на великій швидкості на блокпосту збив 23-річного нацгвардійця. Від травм той загинув на місці. Без батька залишилися троє дітей. Водієм виявився голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир. Його затримали. ДБР розпочало розслідування. Подія викликала ажіотаж у соцмережах. Люди вимагають справедливого покарання для судді.

Що про відомо про суддю і що розповідають побратими про свого товариша – в сюжеті tsn.ua.

Що відомо про суддю

За іронією долі, суддя Олексій Тандир, який здійснив смертельну ДТП, відзначився звільненням від відповідальності великої кількості водіїв, які кермували напідпитку.

Зокрема, 2018 року суддя Києво-Святошинського суду Київської області Дмитро Усатий також напідпитку скоїв ДТП. Провадження за відсутністю складу адміністративного правопорушення тоді закрив нині підозрюваний його колега – Тандир.

Нині суддя Тандир затриманий. Слідство у справі вже розпочало Державне бюро розслідувань разом із Київською прокуратурою. В ДБР повідомили, що наразі вживаються процесуальні заходи щодо примусового відібрання біологічних зразків у судді та призначені необхідні судові експертизи.

Попередньо суддя був напідпитку. Проходити тест на алкоголь на місці він відмовився. Їхати на огляд до лікарні також. Водночас, за словами свідків, Тандир заявив, що йому зле, і попросив викликати швидку.

Крім того, суддя Тандир не мав законних повноважень для того, щоб пересуватися в комендантську годину без спеціальної перепустки.

"Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру та звернення до Вищої ради правосуддя із поданням про надання згоди на затримання судді та утримання його під вартою", – повідомили у прокуратурі.

Після цього судді мають обрати запобіжний захід. За скоєне Тандиру загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до десяти років.

Що відомо про загиблого військового

Загиблий 23-річний строковик Вадим Бондаренко родом із Черкащини. Службу проходив у Черкасах, розповідає його побратим Микола Соколовський. Разом вони служили 2,5 роки. Від початку повномасштабного вторгнення росіян Вадим рвався на передову. Разом із батьком та братом, які нині воюють на Донеччині. Але хлопця відправили виконувати важливі завдання у столиці. Бондаренко – одружений, виховував трьох малолітніх дітей. Його мати разом із дружиною – за кордоном.

"Він постійно був життєрадісним, він постійно усміхався і дарував людям усмішку. Чудовий товариш, чуйна добра дуже людина. Він займався спортом, він любив дуже грати у футбол. Товаришував з усіма. Він не був конфліктною людиною. Постійно допомагав товаришам по службі. Коли хтось щось у нього просив, він ніколи не відмовить", – каже військовий Микола Соколовський.

EXMO affiliate program