«Сором і ганьба». Аваков прокоментував кримінальне провадження ДБР щодо Бутусова (відео)

29 ноября 2021 г. в 07:40

Колишній голова Міністерства внутрішніх Справ України Арсен Аваков прокоментував заяву Державного бюро розслідувань про кримінальне провадження щодо головного редактора видання Цензор.НЕТ Юрія Бутусова.

«Порушення ДБР справи щодо Юрія Бутусова — це ідіотизм і ще один публічний акт вибіркового правосуддя проти інакодумця, який критикує владу. І не має значення від самого президента йде команда чи його посипак. Сором і ганьба! — Написав Аваков на своїй сторінці у Twitter.

За півгодини до цього Аваков опублікував посилання на заяву ДБР про початок кримінального провадження щодо Бутусова з коротким коментарем " ідіотизм на марші".

У ДБР заявили, що мають намір перевірити законність дій Бутусова на відео, яке він опублікував у Мережі 28 листопада 2021 року. На цьому відео, згідно із заявою ДБР, журналіст здійснює постріли з Гаубиці Д-20 калібром 152 мм, супроводжуючи постріл словами «по окупантах вогонь».

«Пізніше Бутусов дописав, що відео було зняте дуже давно, і з тренувань, але оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави і дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну», — заявили в ДБР.

Відомство зазначило, що будуть перевірені всі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати. Згідно з повідомленням, перевірка буде здійснюватися в порядку

статті 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також з речовинами та предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточуючих);

статті 437 КК України (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

«Буде перевірено також можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння», — додали в ДБР.

При цьому зазначається, що, за попередніми висновками, відео було записане за межами зони ООС.

Відео, про яке йдеться, Бутусов опублікував на своїй сторінці у Facebook 27 листопада.

26 листопада відбулася суперечка між Бутусовим та президентом України Володимиром Зеленським під час прес-марафону президента.

Юрій Бутусов запитав Зеленського про скандальне призначення Руслана Демченка першим заступником секретаря РНБО та причини низки провалів спецоперацій ГУР МО.

У відповідь Зеленський нагадав, що Демченко працював не лише за Януковича, а й у команді Петра Порошенка. Я вважаю, що нічого страшного, вони були заступниками міністра (МЗС) і виконували свою роботу, своїх підписів під Харківськими угодами не ставили", — додав президент.

Зеленський також звинуватив Бутусова в тому, що він першим оприлюднив відео удару БПЛА Байрактар по позиціях бойовиків, тому глава держави, за його словами, тепер змушений коментувати цю тему в розмовах зі світовими лідерами.

Розмова президента з Юрієм Бутусовим завершилася їхньою емоційною суперечкою.

Окрім самого Володимира Зеленського, у суперечку з ним вступали прес-секретар Зеленського Сергій Никифоров та ведуча 1+1 Наталія Мосейчук.

нв

EXMO affiliate program