Стало відомо, коли в Криму зникнуть озера (відео)

27 октября 2020 г. в 21:47

За час окупації в Криму сталася не одна екологічна катастрофа: там масово пересихають озера.

Журналістам вдалося підрахувати, що з 2014 року на півострові практично зникли вже 10 водойм.

Зокрема, пересохло озеро Велике неподалік Коктебеля. Раніше там водилося багато риби, що приваблювало різні види птахів. Тепер же замість води потріскана земля. Також пересохло гірське озеро в районі Великої Ялти.

Еколог Маргарита Литвиненко розповіла, що озеро висохло через нестачу опадів. Воно могло брати воду з підземних джерел, але вони вичерпалися. За її словами, причина цього - масове буріння свердловин в даному районі.

Крім того, в Криму зникло озеро Богайли в Сакському районі Криму. Засохло і знамените рожеве озеро Сасик-Сиваш, розташоване між Євпаторією і Саками. Кримські екологи кажуть, що це сталося через видобуток піску.

Обміліло і озеро Кизил-Яр, що поруч з Євпаторією. Унікальність озера була в тому, що його глибокі води були солоні, а на поверхні прісна вода.

Директора Українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк пояснив, що озера висихають через опади, яких стало дуже мало, а температура зростає і відбувається випаровування.

Експерти також вважають, що ситуація в Криму буде тільки погіршуватися. Півострів може втратити й інші озера, якщо не вжити заходів. Якщо за рік висихає 10 озер, то вже через 30 років їх не буде зовсім.

Надзвичайні новини

EXMO affiliate program