Теракт у “Крокус Сіті Холі”: від чого Кремль відвертає увагу росіян (ВІДЕО)

28 марта 2024 г. в 06:40

Немає жодних доказів причетності України до теракту в підмосковному “Крокусі”. Він був організований угрупованням ІДІЛ і Володимир Путін це розуміє. Про це повідомила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр. За її словами, на початку березня Сполучені Штати попередили Росію про запланований у Москві терористичний акт. Путін визнає, що теракт у “Крокус Сіті Холі” був здійснений ісламістами, але водночас заявляє про причетність України. Чому Кремль намагається нав’язати версію з українським слідом, і в яких цілях намагається використати цей теракт, розбирався FREEДОМ.

Кремлівський режим активно і наполегливо намагається знайти нібито український слід у скоєнні теракту в “Крокус Сіті Холі”. Крім Володимира Путіна про це заявила ціла низка російських політиків. Серед них і Олександр Бортніков — директор ФСБ і начальник Національного антитерористичного комітету (НАК). До речі, тільки за останній рік під егідою НАК відбулося 25 конференцій, форумів та інших заходів. І обговорювали на них не протидію терористам, як слід було б очікувати, а опозиціонерів, українців і ЛГБТ. За інформацією видання The Insider, за місяць до трагедії в “Крокусі” на засіданні комітету Бортніков якраз використовував подібну риторику, намагаючись нав’язати так звану “українізацію” тероризму.

“Він же похвалився присутнім, що з лютого 2022 року Роскомнагляд заблокував або видалив понад 37 тис. матеріалів, пов’язаних із діяльністю українських “неонацистських” організацій. Про ІДІЛ — жодного слова”, — йдеться в публікації видання The Insider.

Таким чином Кремль за допомогою пропагандистів відводить увагу росіян від головного — Путін і спецслужби виявилися не здатними захистити росіян від реальної загрози. Аналітики впевнені: кремлівський режим так погано протистоїть тероризму через те, що диктатор Путін використовує силовиків у своїх цілях. За словами експертів, побудувавши жорстку вертикаль влади, Путін зміг нав’язати своє бачення їхньої діяльності, і полягає воно в тому, що спецслужби мають насамперед зосередитися на збереженні режиму.

“З огляду на те, що вони насправді не можуть ані правильно бачити й аналізувати загрози, ані, відповідно, з ними справлятися, найкращий варіант поведінки в цій ситуації: якщо процес не можна зупинити — значить, його потрібно очолити. І тому звідси, найімовірніше, взялася історія з абсолютно контрольованими терористичними атаками, які відбуваються тоді, коли це вигідно і зручно. Відповідно, цей внутрішній терор, який абсолютно підконтрольний російським спецслужбам, насправді перетворився на елемент умовного виживання російського теперішнього режиму”, — зазначив експерт із міжнародної безпеки фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Іван Жовтенко.

Аналітики стверджують, що, використовуючи фактор реального тероризму, диктаторський режим може карати тих, кого він сам оголосив екстремістами. Експерти запевняють, що Кремль порушує тему смертної кари після терактів протягом останніх 25 років, але з нинішнім російським Кримінальним кодексом наслідки можуть бути зовсім іншими.

“Зробити можна з правом у Росії тепер усе що завгодно, але я сподіваюся, що все-таки до повернення смертної кари не дійде. Звернемося до реєстру екстремістів-терористів, до якого внесли пацифістів, дітей, тих, хто публічно висловлюється проти влади”, — зазначив адвокат правозахисного проєкту “Первый отдел” Євген Смирнов.

Щоб хоч якось відновити репутацію спецслужб, які нібито можуть гарантувати безпеку в країні, пропагандисти стали поширювати новини про їхню успішну роботу. Наприклад, 25 березня в аеропорту “Пулково” затримали чоловіка колишньої гендиректорки петербурзького проєкту “Новая Голландия” Миколу Конашенка. Причиною арешту стали публікації у Facebook про теракт у “Крокус Сіті Холі”. В одному з постів він запитав: “Чому “Крокус”, а не Кремль? Переплутали?” У другому написав, що теракт на концерті гурту “Пікнік” — це “дрібнувато”. Пізніше пости видалили, а поліція опублікувала відео чоловіка з вибаченнями.