Тернополянка-інвалід місяць живе в машині

27 октября 2010 г. в 14:42

122.jpg  Усе майно згоріло в приватному будинку Валентини та Івана Кливець на вул. Коцюбинського. Відтак подружжя змушене поневірятися без домівки.

 

Тернополянка - інвалід першої групи, хвора на діабет, не має ноги та майже не бачить. А тепер вона вже майже місяць змушена жити в легковому автомобілі. Єдині, хто допомагає родині Кливець – сусіди, парафіяни церков міста і просто небайдужі люди.

 

  Пожежа в будинку біля “Старого парку” трапилась 27 вересня. Пані Валентина тоді сама була вдома. Як пригадує, вона ввімкнула телевізор, аби послухати новини та поїхала на кухню (пересувається на інвалідному візку – прим. ред.) готувати чай. Тоді й сталося замикання в електромережі й почав горіти телевізор. Незряча людина не одразу зрозуміла, що трапилось і ледь не загинула.

 

- Я відчула запах гореного. Але поки на візку їздила будинком і перевіряла, що могло трапитись, телевізор уже горів, - пригадує Валентина Кливець. - Потім швидко зайнявся стіл, за лічені секунди полум’я пішло по всій кімнаті. Я зрозуміла, що пожежа сильна, намацала радіотелефон, хотіла пожежників викликати, але апарат не працював, бо ж проводка вся горіла. Тоді візком почала втікати з будинку, але все було задимлене. Я диму не бачила, але відчувала. Мені бракувало повітря, відчула, що задихаюсь.

 

Жінка таки вибралась з будинку, але візок їй довелось залишити. Постраждала, опираючись на стіну будинку, почала йти до дороги. Пересуватися, як пригадує, було дуже важко, бо ж праву ногу пані Валентині ампутували через гангрену, яка розвинулась в наслідок діабету.

 

- Я опиралась на стіну і йшла до брами. Кричала: “Люди, рятуйте” Допоможіть” Люди!..”. Я не знала чи мене хтось чує і бачить, але сусіди таки мене помітили - викликали пожежників і швидку, - говорить тернополянка. - Тоді мене люди забрали з подвір'я. Пожежники приїхали швидко, але всередині вже все палало. Пожежа була такою сильною, що навіть двері та вікна згоріли, а все що було в середині, перетворилось на попіл і сплавилось. Згоріли і всі мої ліки, яких багато потрібно.

 

Аби не жити на згарищі, люди переселились в автомобіль. Стару легківку Мitsubishi для погорільців у знайомого позичив син. Час від часу батьки ночують в нього – в однокімнатній квартирі. Але зазвичай все ж в машині перебиваються.

 

- У сина - однокімната, а там - дружина та маленьтка дитина. Тому немає можливості, щоб ми туди перебрались. А орендувати десь житло коштів не вистачить. Та й не можу я пересуватись сходами, -розповідає жінка. - Тому в машині живу. Сплю на задньому сидінні. Позичила в сусідів теплий одяг, з собою – таблетки. От і все. Але яке то життя? Тісно, холодно. Тут і здорова людина заплаче, а я ще й інвалід. Але виходу іншого нема.

 

Кандидати проігнорували

 

Валентина Кливець з чоловіком не знали, що їм робити і як бути після пожежі. Вирішили просити допомоги в кандидатів у мери. Бо ж у рекламі чули, що вони допомагають людям і сподівались, що і їм хоч якось допоможуть. Але в результаті лише наштовхнулись на байдужість.

- Спочатку чоловік звернувся до Василя Лила. Він прийшов до нього у приймальню, а кандидат саме там був. Чоловік розповів, що сталась біда і запитав, чи може він допомогти. А пан Лило тільки сказав: “Будинок згорів? То пишіть заяву” і пішов. Заяву написали, постійно дзвонимо і запитуємо, але вже майже місяць її навіть не розглядали, - ображено розповідає жінка. - Те саме і з Паном Чубаком. Чоловік пішов і туди допомоги просити, написав заяву. Але дій від кандидата у мери жодних. Говорила я і з приймальнею пана Надала. Розповіла про те, що сталось, про себе.

 

Секретарка сказала, що поінформує кандидата, пригадує тернопоянка.

 

- Але жодного дзвінка після того звідти не було,. Хоча б хтось перетелефонував чи прийшов, просто запитати як в нас справи чи подивитись, що тут коїться, - скаржиться вона. - Я розумію, що ніхто з них не зобов'язаний допомагати, але ж вони на кожному кроці кажуть, що готові людям допомогти. Як я зрозуміла, це просто слова і обіцянки. Така біда може трапитись з кожним, а за гроші, витрачені на свою рекламу, таким людям могли б дійсно допомогти.

 

“Люди нам жертвували”

 

Замість “публічних доброчинців” постраждалим почали допомагати сусіди та незнайомі. Долучилась і церква. Проте подолати біду люди поки не можуть, бо ж збитків пожежа завдала на 250 тис. грн.

- Я дуже вдячна церкві і небайдужим до біди людям. Особлива подяка отцю Роману, настоятель нашої дерев'яної церкви Пресвятої Зарваницької Матері Божої. Він нам поміг, підтримав. Зробив оголошення прихожанам і люди почали грошима помогати. Помогали як близькі сусіди, так і люди з вулиць, що поряд. Так само і в церквах Івана Богослова та Матері Божої Неустанної Помочі настоятелі до людей звертались і люди нам гроші жертвували, - зі сльозами на очах розповідає Валентина Кливець. - Давали хто скільки міг. Хто гривню, хто п'ять, а хто і сто. Велике і щире їм спасибі! Вже вікна вставили в будинку, почали трохи всередині відновлювати стіни, підлогу. Сусід зголосився вечорами зі своїм родичем майже за півціни ремонти робити. Коштів ще потрібно багато, але нічого - головне, взимку на вулиці не зостанемось.

До допомоги людям долучаться й тернопільські депутати. Син постраждалих звернувся до депутата облради Олександра Льотковського і той відреагував.

 

- Я є депутатом обласної ради і ініціював виділеня 3000 гривень з фонду, який на такі випадки діє. Також свої кошти додав. Ще 1000 погодився дати інший депутат, бо я декого обдзвонив і запитав чи не можуть допомогти, - каже пан Льотковський. – Але, на жаль, депутати не завжди можуть виділити гроші з фондів. Бо ж у них є, як кажуть, свій електорат, якому також потрібна допомога. Спробую ще зібрати гроші постраждалим коли сесія розпочнеться і буде змога поспілкуватись з колегами. У людей справді сталась біда.

 

“Якби звернулась, допомогли б їй”

 

Кореспондент поспілкувався з кандидатами на посаду міського голови, про яких розповідала жінка. Це зробили, аби дізнатись чи справді було звернення і чи вони дійсно, як стверджує постраждала, проігнорували біду. Кандидати в більшості своїй стверджують, що, можливо, сталась якась помилка і якби жінка чи хтось з її родичів звернулись, допомогу б отримали.

 

- Якби жінка звернулась, її заяву б розглянули. Наш фонд зараз працює якнайкраще. Наприклад, закупили 27 ліжок для породіль. Вартість одного - 5000 євро, - каже кандидат в мери Василь Чубак. - Я думаю, якщо б у нас була така інформація, ми б однозначно допомогли. Нехай ця постраждала просто до нас звернеться після виборів, бо зараз усі з головою в роботі. І ми їй допоможемо.

 

Про те, що жінка напевне не зверталась каже і кандидат на посаду міського голови Сергій Надал.

- Я вперше про такі речі чую, - стверджує пан Надал. – Усі, хто хоче отримати допомогу, телефонують на мій телефон і отримують її в межах моїх можливостей. До прикладу, дівчина, в якої згоріла квартира разом з батьками, звернулась і допомогу їй дали персонально я і голова обласної ради. Якби жінка зателефонувала чи до мене, чи навіть у приймальню, то однозначно б їй допомогли. А це – “чорнуха” і той бруд який зараз використовують. Я не виключаю, що це робиться навмисне, щоб очорнити когось. Дайте їй мій номер телефону, нехай сама набере і ті питання ми допоможемо їй вирішити.

Звернення від постраждалих таки було, стверджують в штабі кандидата в мери Василя Лила. Його навіть розглянули, щоправда задовільнити не встигли.

 

Звернення було. Люди в зверненні просили допомогти їм відбудувати будинок, - розповідає довірена особа пана Лила Роман Давида. - Звернення розглянули і погодились надати посильну допомогу в розумних межах, але відбудувати будинок — такої можливості немає. Зрозумійте правильно, питання мають вивчити перш ніж кошти виділяти. Бо ж якщо дістати гроші з кишені і одразу віддати людині — неправильно буде. Наголошую, жінці в допомозі не відмовили, просто потрібен час.

 

Утім, наразі постраждалі продовжують жити в автомобілі, а їхнє житло повільно відновлюють. Одначе з тими коштами, якими зараз володіють погорільці, повернутися до колишнього життя вони не зможуть.

 

ДОВІДКА:

Усі, хто має змогу допомогти постраждалим грошима, матеріалами для ремонту чи меблями, можуть зателефонувати до Валентини Кливець за номерами: 23-41-14, 0-97-626-28-68 

 

Источник: nter.net.ua
EXMO affiliate program