Трагедія на Харківщині: Льотчик-випробувач пояснив, чому курсанти не покинули Ан-26, стрибнувши з парашутами (відео)

29 сентября 2020 г. в 11:22

Для цього потрібні належні умови, каже Олександр Лиходід

Для того, щоб покинути повітряне судно, зістрибнувши з парашутом, потрібні належні умови, висота польоту, рішення командира і час.

Про це на телеканалі ZIK сказав льотчик-випробувач першого класу Олександр Лиходід.

Олександр Лиходід, коментуючи трагедію з катастрофою літака Ан-26 у Харківській області, зауважив, що за допомогою повітряного судна навчали штурманів і льотчиків. Тому літак мав бути спеціально переобладнаний, сертифікований. Борт повинен мати певну кількість навчальних місць для штурманів, що обладнані парашутами, кисневими масками і ременями. Експерт зауважив, що, якщо у літаку 10 таких місць, там мало перебувати 10 осіб, якщо 20 місць – то, відповідно, командир мав право дати дозвіл на перебування 20 осіб. Проте у якому стані був Ан-26, що зазнав катастрофи, і скільки обладнаних для курсантів місць він мав, як зазначив Олександр Лиходід, наразі невідомо.

Льотчик-випробувач пояснив, чому курсанти не покинули повітряне судно, стрибнувши з парашутами.

"Для покидання потрібні умови, потрібна ситуація, потрібна висота, тому що все ж таки це 20 осіб, потрібен час, потрібне рішення командира корабля про покидання. При польоті 500 метрів по колу і ознаках відмови двигуна відразу кидати літак і піддавати цих курсантів вночі небезпеці – це теж потрібно ухвалити рішення. Тому ухвалення рішення в районі аеродрому про виконання заходу на посадку, я вважаю, було правильним. Не було сенсу підніматися на висоту 2-3 кілометри, викидати цих хлопчаків", – сказав Олександр Лиходід.

EXMO affiliate program