«Це точно була не російська міна». Масі Найєм дав перше інтерв'ю після важкого поранення на фронті (відео)

26 июля 2022 г. в 00:20

Відомий український адвокат і військовослужбовець ЗСУ Масі Найєм дав своє перше інтерв'ю після важкого поранення на фронті, внаслідок якого він втратив око.

Військовий розповів Телебаченню Торонто, як отримав поранення, та про військову службу.

Найєм зазначив, що почувається вже краще, але у майбутньому заплановані операції й він проведе в лікарні, ймовірно, ще кілька місяців.

«Осколок розбив мені око, зламав мені тут кістку й скулову кістку. Та кістка, яка тримала залишки мозку, вона зараз замінена титановою. Найнебезпечніше було в тому, що певна гематома могла тиснути на мозок і це могло б призвести до поганих наслідків. Але дякую лікарям, що я при пам’яті, залишився собою. … Загалом я вже більше часу можу сидіти, ходити, бо перші тижні два мені взагалі заборонялось. Потім потроху починав вставати й зараз я вже можу самостійно піти за чаєм в лікарні», — розповів Найєм.

Масі Найєм, який за власним бажанням мобілізувався до ЗСУ після початку повномасштабної війни, був розвідником і у той день разом з побратимом шукав, де можна було б збудувати понтонну переправу через річку Сіверський Донець у випадку, якщо російські солдати зруйнують міст.

«В цьому підрозділі, в якому ми знаходились, ми були розвідниками, і ми мали деякі шляхи знайти через річку Сіверський Донець, щоб в разі якщо розіб'ють міст, ми могли побудувати понтонну переправу. Ми їхали за людиною, яка знала місцевість, заїхали на місце. Хотіли тільки вийти подивитись, але почали переставляти машину і в цей момент наїхали на міну. Один з моїх побратимів загинув на місці. Інший мій друг зараз ще в лікарні, в нього важчий стан, ніж в мене. Але є надія, що він прийде до тями й все буде добре», — розповів український захисник.

«Після того, як ми підірвались, я намагався вийти з машини, вийшов і інший мій побратим допоміг в евакуації й ми таким чином змогли швидко доїхати до Слов’янська, звідти стабілізували й довезли до Краматорська, звідти до [лікарні] Мечникова до Дніпра», — розповів Найєм.

Він пробув у свідомості близько 10 хвилин, після чого прокинувся вже у Дніпрі в лікарні ім. Мечникова. Лікарі змогли зберегти життя Найєму, але врятувати око не вдалося.

«Пам’ятаю, що після вибуху багато крові було, я був у свідомості. Перші хвилин 7−10 був у свідомості, потім пам’ятаю як перекидали з машини в машину, втрачав свідомість. І вже прокинувся, коли брат та рідні були зі мною вже в палаті в Дніпрі», — згадує адвокат.

Військовий зізнався, що досі невідомо, на чиїй міні вони підірвалися. За його словами, швидше за все, це не російська міна, і наразі триває розслідування.

«Точно не російська [міна була] тому, що на той момент росіяни туди не заходили. Чи наша, і яка, хто поставив, з якою метою, чому не попередили — це все розслідується і з часом буде зрозуміло», — зазначив він.

Найєм зазначив, що комунікації в українській армії потребують покращення.

«Комунікація в армії потребує покращення. Все, що стосується мінних загороджень, мінних карт — це дуже серйозні питання. Коли ми відходимо і на цих мінах підриваються російські військові - це добре. Коли ми відходимо і певні проблеми стаються з нашими — це погано і я вважаю, що війна — це конкуренція помилок: хто більше зробить помилок — той швидше програє. Або у кого менше ресурсів на ці помилки. У нас мало ресурсів для цих помилок. Якщо росіяни використовують наших же українців які [примусово мобілізовані] з „ДНР“ і „ЛНР“ для цієї війни, то в нас немає таких людей, нам кожна людина важлива. Тому ми маємо бути дуже, дуже дисциплінованими в цих питаннях», — наголосив Масі Найєм.

Найєм розповів також про стан свого побратима Сашка, який отримав серйозніші поранення і досі не прийшов до тями.

«Його дружина казала, що в нього є певні реакції, коли до нього звертаються. Це дає надію, що мозок відновиться. Мені принаймні дає надію. … Ті моменти, коли ми їхали з ним на бойові, були наповнені величезною силою, тому що ти знав, що ніхто тебе не може зупинити, бо ми з Сашком їдемо, з нами наші хлопці. Я дуже страждаю по цьому моменту, бо ти розумієш, що втратив сили якісь і ти не знаєш, чи ти зможеш відновитися на стільки, щоб повторити ці виходи. Я дуже хочу, щоб він відновився, щоб ми могли повторити», — зі сльозами говорить Найєм.

nv.ua

EXMO affiliate program