У Бразилії почались протести після смерті темношкірого чоловіка. Його до смерті побили охоронці супермаркету (Відео)

21 ноября 2020 г. в 22:55

У Бразилії десятки людей вийшли на акцію протесту після смерті 41-річного Жоау Фрейтаса. Чоловік помер після того, як його жорстоко побили охоронці супермаркету Carrefour.

Про це повідомляє The Guardian.

Темношкірий інженер Жоау Альберто Сільвейру Фрейтас помер напередодні Дня пам'яті про права темношкірих (Black Awareness Day), який щороку відзначають у Бразилії 20 листопада.

Чоловік зайшов до місцевого магазину мережі Carrefour, де на нього поскаржилася продавчиня. Охорона супермаркету вивела Фрейтаса з приміщення та почала жорстоко лупцювати. Очевидці встигли зафільмувати, як двоє охоронців били чоловіка, поки той не впав. Врешті, Жоау Фрейтас помер на місці.

Відео обурило багатьох людей, вони почали виходити на протестні акції. У п’ятницю, 20 листопада, десятки людей вийшли у столиці Бразилії з вимогою бойкотувати роботу супермаркетів Carrefour. Протестувальники підготували таблички «Black Lives Matter», та «Вбивці Carrefour».

Протестувальники розгромили кілька магазинів мережі та вимагали закрити решту.

Керівництво торгової мережі публічно вибачилося і заявило про розірвання контрактів із компанією, яка забезпечувала охорону. Магазин, біля якого помер чоловік, закриють «через повагу до загиблого».

Наразі двоє охоронців мережі магазинів затримані. Один з них виявився співробітником військової поліції, що підпрацьовував у супермаркеті.

Black Awareness Day або Black Consciousness Day (Дня пам'яті про права темношкірих) щороку відзначають у Бразилії 20 листопада, аби «відсвяткувати відновлення обізнаності темношкірих громад про їх велику цінність та внесок у країну».

Як пише The Guardian, темношкірі та представники змішаної раси (близько 57% населення Бразилії) становлять 74% жертв смертельних випадків насильства. Водночас за даними бразильського форуму з громадської безпеки, кількість темношкірих, які загинули від насильства поліції, складає 79%.

hromadske.ua

EXMO affiliate program