У Києві продавчиня аптеки відмовилася обслуговувати клієнтів українською, розгорівся скандал

28 августа 2022 г. в 06:40

У Києві співробітниця відомої мережі аптек відмовилася обслуговувати клієнтку українською мовою на її прохання. При цьому зробила аптекарка це у максимально хамській формі, на додачу звинувативши україномовну відвідувачку у "війні проти власного народу" та відмовившись продавати їй ліки.

Про інцидент повідомив правник та громадський діяч Андрій Смолій. Він також зазначив, що після розголосу власники мережі вибачилися перед ображеною клієнткою, а продавчиню звільнили.

"Ось кричуща історія про україноненависників та вату в центрі Києва. Просто почитайте. Нечувано, що навіть після 6 місяців масштабного вторгнення ці сволоти дозволяють собі порушувати закон та знущатись над людьми. Пропоную допомоти жінці у публічному розголосі та пояснити покидькам, що ми в Україні", – зазначив він, опублікувавши розповідь киянки Наталії Соловйової, яка мимоволі стала учасницею неприємного інциденту.

Киянка розповіла про досвід відвідування аптеки відомої фармацевтичної мережі у столиці. Ще чекаючи на свою чергу робити замовлення, Соловйова звернула увагу на те, що продавчиня вперто відповідала російською дівчині, яка робила замовлення українською. Не зрадила собі російськомовна аптекарка і тоді, коли обслуговувала вже Наталію.

"Підходить моя черга, я говорю номер замовлення і мені також відповідають російською. Я питаю у фармацевтки, чи знає вона українську. Я була впевнена, що мені дадуть відповідь, на кшталт "Не знаю, але вчу", чи скажуть щось суржиком, але нарвалась на повний треш. "Так знаю. Но говорить не собираюсь, потому что 40 лет говорила по-русски. И буду говорить, как хочу", - розповіла Соловйова.

Далі ситуація набула зовсім фантасмагоричного характеру. Продавчиня та її україномовний колега взялися хамити клієнтці за прохання виконувати вимоги українського законодавства, яке зобов'язує працівників сфери обслуговування спілкуватися з клієнтами державною мовою. Особливо якщо клієнти на цьому наполягають.

"Далі доєднується україномовний колега фармацевтки і вони мені розповідають, що все ЗСУ говорить російською і що весь Харьків говорить і буде говорити російською, як і їх засновники з того самого Харькова. Мої аргументи, що є закон і у нас війна, сприймались з усмішкою і в кінці мені повідомили, що це я воюю зі своїм народом. Далі мені обоє фармацевти відмовляють продавати ліки і роблять це тільки тоді, коли я починаю набирати 102", – розповіла киянка.

"Я була впевнена мовні скандали мене оминуть, всі знають, наскільки я толерантна до російськомовних і сама часто переходжу на російську, але я реально не стикалась з таким нахабним відношенням до мови, до Закону, до клієнта", – додала вона.

Також Наталія Соловйова опублікувала фото аптекарки.

Після того, як ситуація набула розголосу, а на сторінці мережі у Facebook почали з'являтися коментарі обурених українців, до авторки допису звернулися представники мережі аптек, в одному з закладів якої її образили. Вони перепросили за хамську поведінку співробітниці і запевнили, що вже розпочали роботу з персоналом для запобігання повторення подібних ситуацій у майбутньому.

"Мені зателефонувала представниця аптеки, вибачилась за поведінку співробітників і розповіла , які компанія зробила кроки, щоб унеможливити такі ситуації в майбутньому - російськомовної сторінки у ФБ вже не існує, сайт поки не відкривається, тому що тривають роботи по переведенню його на українську мову, зі співробітниками (усіма), у всіх містах будуть проведені інструктажі, щодо обслуговування українською мовою і донесення, що в іншому випадку вони порушують закон України і правила компанії", – повідомила Соловйова.

Водночас Смолій повідомив, що аптекарку-скандалістку зрештою таки звільнили з роботи.

"Щойно мені повідомили, що працівницю-сепаратистку таки заільнили. Ще раз дякую всім за підтримку!" – написав він.

obozrevatel.com

EXMO affiliate program