У МОЗ уточнили, як правильно лікуватися від коронавірусу вдома (відео)

11 ноября 2020 г. в 13:50

Рішення про госпіталізацію чи амбулаторне лікування хворого на Covid-19 приймає лише лікар.

Кладуть до лікарень в Україні зараз лише хворих із важким перебігом коронавірусу чи важких хворих із підозрою на Covid-19. Таких госпіталізованих на ранок 11 листопада у лікувальних заклададах країни 28 тисяч 564.

Про це повідомив під час брифінгу міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Він зазначив, що серед цих пацієнтів багато тих, хто перший тиждень хвороби займався самолікуванням без звертання до медиків.

“Я прошу вас, шановні українці: припиніть самолікування… Допомогу, від якої вам ставатиме легше, треба, щоб надавав виключно лікар”, – наголосив Степанов.

Він пояснив, що лікуватись від коронавірусу вдома після обов’язкової консультації з сімейним лікарем можуть лише пацієнти з легким перебігом Covid-19. Сиптоми цього легкого перебігу наступні: нежить і сухий кашель без задишки і утрудненого дихання, температура не вище 38-градусів, яка легко збивається, а також відсутність кишково-шлункових розладів і розладів психіки.

Однак, наголосив міністр охорони здоров’я, легкий перебіг коронавірусної хвороби все одно постійно повинен контролювати сімейний лікар, бо погіршення стану хворих на Covid-19 може виникати не відразу.

“Ускладнення з боку дихальної системи при Covid-19 зазвичай розвивається на другому тижні хвороби. Тому хворих потрібно активно спостерігати, повторний огляд рекомендовано проводити саме в цей термін. Це все знають сімейні лікарі”, – проінформував глава МОЗ.

Максим Степанов додав, що при відсутності контакту з сімейним лікарем хворі можуть телефонувати на створену МОЗ “гарячу лінію” за телефоном 0 800 60 20 19.

glavred.info

EXMO affiliate program