У поліції повідомили, як шахраї “розводять“ у мережі покупців автомобілів

25 января 2023 г. в 19:50

Під час військового стану в Україні з'явилися шахраї, які привласнюють гроші військовослужбовців ЗСУ та волонтерів, обіцяючи їм автомобілі. Одну таку організовану злочинну групу викрили на Чернігівщині, повідомив Сектор комунікації поліції Чернігівської області.

За даними досудового слідства, у Чернігові у липні 2022 року біженець із Луганської області створив із місцевих мешканців злочинну групу. У складі цієї злочинної групи було троє людей. Вони розміщали в Інтернеті оголошення про нібито продаж автомобілів за ціною, нижчою від ринкової. Покупці цікавилися вигідними пропозиціями та виходили на зв'язок із псевдопродавцями.

Зловмисники заявляли покупцям, що спочатку потрібно заплатити на їхній банківський рахунок завдаток за автомобіль чи вимагали переказати гроші під різними іншими приводами. Наприклад, покупцям говорили, що потрібно заздалегідь переказати гроші нібито за доставку машин, за митне оформлення, витрати на паливо, чи за оплату поточного ремонту транспортного засобу.

Таким чином фігуранти обдурили 8 людей із різних областей України. Загальна сума збитків не повідомляється. Жертвами ставали військовослужбовці ЗСУ, їхні родичі та волонтери, які хотіли купити автомобілі для ЗСУ. На щастя, діяла ця злочинна група недовго – близько двох місяців.

Слідчі поліції за цими фактами відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене в особливо великому розмірі або у складі злочинної групи). Всім фігурантам правоохоронці вже повідомили про підозру у скоєнні злочинів. Якщо прокуратура доведе в суді провину фігурантів, то їм загрожує провести до 12 років у місцях позбавлення волі та конфіскація майна. Наразі досудове слідство ще триває.

Як бачите, шахраї "заманюють" довірливих покупців автомобілів цінами, які менші за ринкові. Тому якщо ви побачите в Мережі подібне оголошення, то поставтеся до нього критично. Велика ймовірність, що це оголошення розмістили шахраї. Не переказуйте гроші незнайомим особам доти, доки не отримали автомобіль і не переконалися, що він знаходиться у справному технічному стані.

https://auto.today.ua

EXMO affiliate program