У правовій системі Росії дедалі більшає абсурду — за що заарештовують і штрафують громадян (ВІДЕО)

6 февраля 2024 г. в 09:32

У російській правовій системі дедалі більшає абсурду, як і самих необґрунтованих арештів. Громадян саджають на кілька діб за райдужні сережки, неоднозначні, на думку силовиків, коментарі для ЗМІ та репости в соцмережах, інформує FREEДОМ.

Так, у Нижньому Новгороді зустріч молодих людей із черговим “z-патріотом” закінчилася адміністративним арештом на 5 діб. Але причиною в суді назвали не демонстрацію української символіки, а райдужні сережки дівчини. Згідно з нещодавнім рішенням Верховного суду, використання цих кольорів вважається підтримкою екстремістської організації.

Інший подібний випадок стався у Волгограді, де суд оштрафував місцевого жителя за те, що він на своїй сторінці в соціальній мережі розмістив прапор “екстремістського руху”. Росіянина зобов’язали виплатити тисячу рублів, він визнав свою провину — мовляв, зробив це через дурість.

У Саратові теж тривають слухання через фото райдужного прапора, розміщеного в Instagram шість років тому.

Тривають переслідування і за випадками, безпосередньо пов’язаними з війною проти України. Резонансною стала історія московської педіатрині — 67-річної Марії Буянової. Щодо неї завели кримінальну справу через донос вдови російського окупанта. Конфлікт стався в поліклініці після того, як лікарка назвала загиблого загарбника “законною метою армії України”. Суд залишив медикиню на волі, обравши для неї як запобіжний захід заборону на користування поштою, телефоном та інтернетом.

“Привід не потрібен ніякий, його придумають, зроблять або проігнорують відсутність складу будь-якого злочину. Ось у цій Росії тепер ви опинилися, у цій Росії люди не мають права ні на що. Тепер недостатньо бути аполітичним для російської влади, потрібно, щоб ви виступали на підтримку знищення іншої країни, на підтримку війни”, — сказав журналіст Майкл Накі.

72-річну пенсіонерку з Ростовської області відправили до колонії на 5 років за два репости в соцмережі “ВКонтакте”. Жінка поширила дані про втрати російської армії, а на суді розповіла, що її брат опинився під завалами будинку, зруйнованого російським ракетним ударом.

До колонії також відправився військовослужбовець Данило Бондаренко. Причина — він позитивно відгукувався про вибухи на Керченському (Кримському) мосту. У себе ж удома Данило заявив, що не підтримує так звану “спецоперацію”.

Першою людиною, засудженою за коментар ЗМІ-“іноагенту” стала правозахисниця Надія Низовкіна. В ефірі телеканалу “Дождь” вона прокоментувала побиття дитини в дитбудинку. Вирок жінці винесли без її участі.

“Правосуддя, яке тремтить і ховається, — це жалюгідне видовище. А я знову визнана винною в участі в діяльності небажаної організації”, — заявила Низовкіна у відео на своєму YouTube-каналі.

Згідно з дослідженням “Новой газеты”, у Росії вдвічі зросла кількість смертей у відділеннях МВС. За останні 15 років жертвами поліцейського насильства стали щонайменше 1330 осіб. Усі нові необґрунтовані судові вироки і затримання свідчать, що тиск держави продовжує наростати. А, можливо, це лише тому, що опір громадян поки що недостатній, вважають експерти.

uatv.ua

EXMO affiliate program