У Рівненській області суперечка парафіян Московського патріархату та ПЦУ закінчилася масовою бійкою — відео

12 мая 2021 г. в 18:10

У селі Заболоття Рівненської області стався конфлікт між парафіянами Православної церкви України та прихильниками підконтрольного РПЦ Московського патріархату.

Як повідомляє Суспільне, у 2019 році місцева громада прийняла рішення про перехід до ПЦУ, що було зареєстровано рішенням голови Рівненської ОДА.

Після цього до Єдиного державного реєстру юридичних осіб були внесені відповідні зміни.

Крім того, у 2021 році право ПЦУ на церкву у Заболотті визнав Верховний суд України.

У свою чергу парафіяни Московського патріархату заявили, що перехід громади був нібито незаконним, у зв’язку з чим вирішили взяти церкву штурмом.

«Прийшли представники РПЦ і почали виламувати паркан, ворота, відповідно з метою самозахисту громада ПЦУ почала захищати матеріальні цінності власного храму і сталася бійка», — розповів депутат Вараської міськради Олександр Дерев’янчук, який перебував на місці подій.

Після зіткнення за медичною допомогою звернулися більше десятка осіб.

У прес-службі Національної поліції заявили, що за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 296 (хуліганство) і ст. 356 (самоправство) КК України.

«Зараз конфлікт вичерпано. Слідчі культову споруду опечатали. Приміщення церкви взято під цілодобову охорону працівниками поліції до вирішення питання у судовому порядку, щодо право власності на майно та земельну ділянку», — зазначили правоохоронці.

EXMO affiliate program