У Росії екологічна катастрофа — тонни нафти вилилися у річку і течуть до Баренцового моря (відео)

17 мая 2021 г. в 11:10

У республіці Комі внаслідок аварії на трубопроводі компанії «Лукойл» у ґрунт і річку Колва потрапило близько 90 тонн нафти. Наразі вона продовжує текти річками в Баренцеве море.

Про це пише «Новая газета» з посиланням на місцеву владу, повідомлення «Лукойлу» та слова місцевих мешканців.

Про витік стало відомо 11 травня, але тоді його об’єм оцінили у шість-сім тонн. Вже 16 травня у «Лукойл» визнали, що у ґрунт та річку потрапили загалом 90 тонн нафти.

За даними місцевої влади, в акваторію Колви потрапили 9 тонн нафти. 12 травня на місці події оголосили режим надзвичайної ситуації. Збирати нафту взялися 230 працівників «Лукойлу», а також понад 70 одиниць техніки.

Російські правоохоронці кажуть, що відкрили кримінальне провадження через порушення правил охорони навколишнього середовища.

Згодом нафту у річці помітили місцеві жителі. За повідомленнями екоактивістів з Greenpeace, там тхнуло нафтопродуктами.

Водночас влада 13 травня прозвітувала, що на ліквідацію забруднення може знадобитися 2-3 тижні.

Вже 15 травня нафта спустилася вниз за течією на 180-200 кілометрів і почала забруднювати більші річки — Усу і Печору, передає «Дождь».

За словами заступника голови екологічної організації «Комітет порятунку Печори» Олександра Сладкоштієва, площа забруднення загалом сягає 12 тисяч квадратних кілометрів, багато нафти осіло на берегах річок. Нині нафта продовжує текти річками у сторону Баренцевого моря.

«Нова газета» зазначає, що востаннє нафту в Колві бачили всього сім місяців тому, в жовтні 2020-го. Тоді влада теж вводила режим НС.

Витік палива у Красноярському краї

У травні 2020 року одна з найбільших екологічних катастроф в Росії сталася у Красноярському краї. На ТЕЦ дочірнього підприємства «Норнікеля» трапилася аварія. З резервуара вилилося близько 20 тисяч тонн дизельного палива. Нафтопродукти потрапили в притоки річок, а суд оцінив завдані збитки екології у рекордні для РФ майже 20 млрд доларів.

EXMO affiliate program