У Житомирі викрили вчительку української мови, яка агітувала за Росію – СБУ

13 июня 2022 г. в 19:23

Управління Служби безпеки України в Житомирській області відзвітувало про викриття низки мешканців, яких підозрюють у колабораціонізмі та антиукраїнській пропаганді.

Так, за даними слідства, вчителька української мови з Житомира агітувала своїх колег, переконуючи їх, що не треба чинити опір російським окупантам, оскільки ті «прийшли рятувати від бандерівців» і «боротися з нацистами». Щодо неї порушили справу за ч.1 ст.111-1 (колабораційна діяльність) ККУ. Їй загрожує до 15 років позбавлення права посідати певні посади або права на певну діяльність.

За цією ж статтею відкрито провадження щодо жительки Житомира, яка відкрито переконувала місцевих мешканців у тому, що Росія напала на Україну нібито лише для «захисту російськомовного населення від утисків націоналістів», і просувала російські наративи про «нацистів» в Україні.

Крім того, СБУ викрила на антиукраїнській пропаганді двох мешканців Новограда-Волинського, зокрема громадянина Росії, який кілька років живе в Україні. Фігуранти робили дописи та репости в російській соцмережі, якими підтримували армію держави-агресора та проросійських бойовиків з терористичних угрупувань на Донбасі.

Проти цих осіб відкрито провадження за ч.2 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) КК України. Фігурантам загрожує до 5 років обмеження або позбавлення волі.

В СБУ нагадали, що за подібний вчинок мешканця Бердичева засудили до позбавлення волі строком на три роки з іспитовим терміном 1,5 роки. У соцмережах обвинувачений виправдовував російську агресію проти України, а потім «щиро каявся».

detector.media

EXMO affiliate program