Україна домовляється про постачання новітніх САУ DITA. Їх називають “артилерійським спецназом” (ВІДЕО)

9 мая 2022 г. в 12:20

За деякими характеристиками ця самохідна артустановка перевершує навіть існуючі зразки, що мають славу “артилерійських бестселерів”

Поставки зброї для ЗСУ від союзників нашої країни набирають оберти, наприклад – ЗСУ скоро матиме буквально усі типи найкращих самохідних артустановок у світі.

Наприклад, Німеччина та Голландія прийняли рішення Україні САУ PzH 2000, Франція – САУ Caesear; США готують масовану передачу САУ М109, завдяки чому Збройні Сили України зможуть масовано перейти на “натівський” калібр 155 мм в артилерії. Але тут саме той випадок, коли “досконалості нема межі”, і чим більше зразків та одиниць сучасних САУ матиме наша армія, тим ближчою буде наша Перемога над рашистами.

За повідомленням Defense Express стало відомо, що Міноборони України веде перемовини із приватною компанією Excalibur Army про поставку для Збройних Сил новітньої самохідної артилерійської установки типу DITA “натівського” калібру 155 мм. Із зрозумілих причин деталі таких перемовин та намірів воєнно-політичного керівництва про закупівлю САУ DITA не розкриваються.

Але з відкритих джерел ми можемо знайти тактико-технічні характеристики DITA, які прямо вказують, чому така самохідна артустановка заслуговує, щоб якнайшвидше опинитись в бойових порядках Збройних Сил України. Тим більш, що перша публічна презентація САУ DITA відбулась ще в лютому 2021 року в рамках виставки IDEX-2021.

Якщо коротко – завдяки високій дальності стрільби та автоматизації DITA може послужити як ефективний засіб контрбатарейної боротьби проти рашистів, та виступити таким собі “артилерійським спецназом” разом із САУ PzH 2000 та Caesear по знищенню артилерії орків.

Якщо говорити про характеристики САУ DITA розгорнутіше, то побачимо таку картину. Наприклад, ця самохідна артустановка має ствол довжиною в 47 калібрів з кутом підйому до 70 градусів, що забезпечує дальність стрільби до 39 кілометрів (за умови застосування звичайних снарядів).

Для порівняння – новітня рашистська САУ 2С19М2 “Мста-С” має дальність стрільби лише до 25 кілометрів, буксирована “Мста-Б” – до 28 кілометрів. Відповідно, DITA зможе знищувати ворожу артилерію, знаходячись поза межами дальності ураження абсолютної більшості гармат орків. (Співставну дальність стрільби має хіба що 2С7М “Малка” – до 47 км за умови застосування активно-реактивного снаряду, але артустановки цього типу не призначені для контрбатарейної стрільби).

Для знищення ворога САУ DITA може використовувати таку номенклатуру снарядів калібру 155 мм: осколково-фугасний снаряд HE M107 з дальністю стрільби до 18,1 км, далекобійний уламково-фугасний снаряд HE ERFB-BB з дальністю стрільби до 40 км (за умови, що довжина ствола – 45 та більше калібрів), далекобійний HE ER BT з дальністю стрільби до 31 км. Всі ці типи снарядів можна використовувати для стрільби з САУ інших типів. Так DITA буде уніфікована за логістикою з іншими артсистемами калібру 155 мм, які стають на озброєння ЗСУ.

Окрема важлива особливість САУ DITA – автоматизація усіх процесів, завдяки чому цією артустановкою може управляти обслуга лише з двох осіб. Башта цієї САУ – “безпілотна”, з автоматичною подачею снарядів (на відміну, скажімо, від тієї ж Caesear, що має напівавтоматичну подачу снарядів). Важливо, що кабіна екіпажу – броньована, забезпечує захист особового складу від усіх можливих загроз на полі бою, що також виступає додатковим фактором забезпечення живучості САУ DITA.

DITA оснащена системою управління боєм та цифровою системою управління вогнем з автоматизованою системою, котра зокрема передбачає опцію вибору боєприпасів та контролю їх подачі в казенну частину ствола. Крім того, ця система управління вогнем має можливість отримувати цілеуказання від розвідувальних безпілотників, що дозволяє втілити симбіоз “САУ+БПЛА”. Завдяки цьому артустановка має покращені характеристики по скорострільності: початковий темп стрільби – 6 пострілів/хвилина, постійний темп стрільби – 5 пострілів/хвилина. Щоб покинути позицію після виконання вогневої задачі, САУ DITA потрібні лише 45 секунд, що підвищує живучість цієї артустановки на полі бою.

Щоб була можливість вести стрільбу безперебійно, є допоміжний бортовий генератор електроенергії, який окрім всього іншого дозволяє вести вогонь, навіть якщо не працює основний двигун.

Саме за показником рівня автоматизації можемо стверджувати, що САУ DITA в чомусь навіть краща, аніж існуючі “артилерійські бестселери” на світовому ринку озброєнь.

borgexpert.com

EXMO affiliate program