Україна отримає надпотужну ППО від США: чому вона одна з найкращих (відео)

26 сентября 2022 г. в 14:29

Сучасні системи NASAMS можуть відбивати ракети типу «Іскандер».

У 2009 році ЗРК охороняли небо над Осло, коли 44-й президент США Барак Обама отримував там Нобелівську премію миру.

Кожна ППО складається з радара, командного пункту, декількох пускових установок та кількох машин забезпечення, що працюють як єдина система.

Сполучені Штати Америки мають намір передати один з найпотужніших та найбільш технологічних зенітних ракетних комплексів NASAMS. Ці системи протиповітряної оборони інтегруються практично у будь-які інші комплекси та мають повністю автоматичне керування вогнем. Техніка охороняє Білий дім та королівський палац в Осло.

Заборона розповідає про потужну зброю, яку надала ЗСУ країна-союзниця.

ЗРК NASAMS: особливості техніки

Зенітні ракетні комплекси надійшли на озброєння Збройних сил України, розповів CBS News президент Володимир Зеленський*. Скільки саме техніки було передано, він не уточнив.

«Я хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже було прийнято, і Конгресу США. Ми отримали NASAMS. Це системи ППО. Нам потрібна безпека, щоб залучити наших українців повернутися додому», — сказав Зеленський.

* Речник президента України Сергій Никифоров пізніше пояснив ситуацію з ЗРК NASAMS, які США передаватимуть Україні. У коментарі Суспільному Никифоров розповів, що Україна поки що не отримувала ці ЗРК, але є домовленість.

NASAMS — система середньої та великої дальності ураження, яку спільно розробили Норвегія та Сполучені Штати. Вона стала першою наземною системою, де були використані ракети AIM-120 AMRAAM. Боєприпаси здатні знищувати цілі на відстані 15-25 км з землі, а більш удосконалена їх версія AMRAAM-ER — до 40 кілометрів. Тобто радіус дії залежить від снарядів, якими заряджена ППО, пише Airforce Technology.

Кожен NASAMS складається з радара, командного пункту, декількох пускових установок та кількох машин забезпечення. Вся ця техніка утворює єдину систему, пов’язану засобами зв’язку. Завдяки відкритій архітектурі у ППО можна інтегрувати й іншу зброю, наприклад, станції радіотехнічної розвідки або оптично-прицільні станції з телевізійним каналом, які дозволяють вести вогонь у режимі повного маскування. Також можливо використовувати комплекс у поєднанні з іншими системами протиповітряної оборони.

NASAMS знищує цілі з вірогідністю у 85%. Завдяки локації вона є вкрай ефективною для виявлення та знищення літаків, гелікоптерів, крилатих ракет і безпілотних літальних апаратів. Також може ліквідовувати балістичні ракети типу «Іскандер».

Для виявлення та відстеження цілей у NASAMS встановлено радіолокаційний радар MPQ-64F1 Sentinel американської компанії Raytheon. Він має високу роздільну здатність і може автоматично запускати снаряди у разі небезпеки.

Одна пускова установка включає шість ракет. Батарея (від 9 до 12 установок) може випустити всі боєприпаси за 12 секунд. Якщо цілей багато, ракети автоматично розподіляються, щоб збити якомога більше ворожих снарядів.

ППО є найбільш продаваним у світі. Воно перебуває на озброєнні Нідерландів, Іспанії, Фінляндії, Литви, Індонезії, Австралії та США. Так, саме такі системи обороняють Білий Дім та Королівський палац в Осло. Також у 2009 році вони охороняли небо над столицею Норвегії, коли 44-й президент США Барак Обама отримував там Нобелівську премію миру.

EXMO affiliate program