Україна отримує додаткові західні системи ППО (ВІДЕО)

7 января 2023 г. в 11:00

Одним з напрямків додаткової військової допомоги Україні від США та інших держав стало надання додаткових зенітно-ракетних комплексів різних типів.

Після того, як у грудні стало відомо про передачу Україні першої батареї ЗРК Patriot від США, вже у січні другу таку батарею надасть нам зі своїх арсеналів Німеччина разом з пакетом іншої допомоги.

США передають Україні зенітні ракети Sea Sparrow ESSM, для використання яких переобладнали декілька пускових установок комплексу "Бук". Також ці ракети можна застосовувати з морських пускових установок. Остання модифікація даних ракет дуже схожа за габаритами на ракети для "Бука". З 2020 року на ESSM Block II ставлять ту саму активну головку самонаведення, що й більш нові та дорожчі ракети AIM-120 AMRAAM. Ракети Sea Sparrow з дальністю до 50 км, запаси яких на складах НАТО оцінюються у декілька тисяч, зможуть покрити дефіцит радянських ракет і забезпечити подальше використання ЗРК "Бук" у ЗСУ.

США проводять розконсервацію та модернізацію ракет для наданих раніше від Іспанії пускових установок більш старого ЗРК "HAWK" - це щоб збивати різноманітні дешеві іранські дрони не такими дорогими ракетами. Це досить старі комплекси, які стоять на озброєнні НАТО ще з 1960 року, пройшли багато модернізацій, а у США ще у 2002 р. зняті з озброєння. Однак за характеристиками ракет та їх систем наведення такі комплекси є досить ефективними проти дронів-камікадзе, проти вертольотів та літаків на лінії фронту. А наявність дуже великої кількості ракет до комплексів "HAWK" означає, що їх можна не жаліти проти отих іранських "Шахідів" та іншого. Так чи інакше, вони стали суттєвим доповненням до наявних засобів ППО і дуже посилили її.

uc.od.ua

EXMO affiliate program