Україна виставила проти РФ флот важких дронів-бомбардувальників (відео)

22 декабря 2022 г. в 03:00

Українські інженери розробили різні системи для скидання боєприпасів із повітря, але невідомо, які реально використовують ЗСУ.

Із початку війни в Україні створили безліч різних безпілотників, здатних атакувати супротивника важкими бомбами. Видання Forbes розповіло про деякі з них.

Дуже часто військовим необхідно вражати кілька цілей за один запуск безпілотника, тому інженери розробили кілька багатозарядних моделей. У грудні 226 батальйон 127 бригади територіальної оборони з Харкова показав великий саморобний квадрокоптер, до якого народні умільці приробили шість пластикових труб для вертикального скидання бомб.

У жовтні в мережі з'явилося відео аналогічного безпілотника, де йдеться, ніби він несе шість 82 мм мін вагою близько 3 кг кожна. У ролику апарат скидає по два боєприпаси за один раз.

Улітку з'явилася інформація, що ЗСУ отримали кілька безпілотників-мінометів Revolver 860 виробництва тайванської компанії Dronevision. Вони оснащені "барабанами", що вміщають по вісім 60 мм мін. Dronevision заявила, що не постачала свої бойові дрони в Україну, хоча вони могли потрапити в країну через Польщу. Так чи інакше, поки що немає жодного підтвердження того, що ЗСУ використовують Revolver 860.

Однак у серпні українські військові показали "ескадрилью бомбардувальників", яка складається з трьох апаратів із механізмами для скидання боєприпасів. Військовослужбовець у ролику зазначив, що вони оснащені камерами нічного бачення для роботи в темну пору доби.

Шістнадцятого грудня в Telegram опублікували відео з трьома важкими БПЛА-бомбардувальниками, серед яких засвітилася вже знайома модель із трубами та величезного вигляду апарат із двома "барабанами", що обертаються, та заявленим корисним навантаженням до 20 кг.

У липні аналітик OSINTtechnical показав, як українці переробили комерційний дрон DJI Matrice 300, прикріпивши до нього саморобний механізм бомбардувань. Він містить 8 модифікованих гранат VOG-17, які скидає за командою оператора.

Forbes зазначає, що всі вищезгадані моделі показували під час демонстрацій чи тренувань, тому невідомо, чи використовуються вони в бою. Натомість у жовтні військові з Чечні, так звані "кадирівці", збили український безпілотник, який атакував російські війська з повітря. Судячи із зображень, це британський вантажний дрон Malloy T-150, який піднімає корисне навантаження до 22 кг і пролітає понад 30 км. У травні Великобританія відправила кілька таких в Україну, мабуть, їх модифікували для скидання бомб.

EXMO affiliate program