Українець на Прикарпатті відмовився від мобілізації через хвороби: як його покарали

14 августа 2023 г. в 21:00

Суд врахував стан здоров'я чоловіка та те, що він проживає разом із двома сестрами пенсійного віку. Тому чоловіка засудили до 4 років позбавлення волі, замінивши реальний термін на 2 роки іспитового.

56-річного чоловіка з Івано-Франківщини засудили до двох років іспитового терміну за відмову від мобілізації. Попри наявність важких хвороб, українця зобов'язали прибути до військкомату та визнали частково придатним до служби.

Так, на початку цього року, франківця, хворого на цироз печінки та гіпертонію, визнали обмежено придатним до військової служби. Його могли мобілізувати до військ забезпечення, ТЦК і СП та на службу до навчальних закладів. Однак українець у зазначений термін не прибув до військкомату, оскільки не міг через погане самопочуття.

Що вирішив суд

У ході судової тяганини, українець свою провину визнав, з'ясувалося також й те, що чоловік справді хворий та має важкі діагнози. Це підтверджувалося також й медичними висновками та історією хвороб.

Суд врахував стан здоров'я чоловіка та те, що він проживає разом із двома сестрами пенсійного віку. Тому українця засудили до 4 років позбавлення волі, замінивши реальний термін на 2 роки іспитового.

Ухилення від мобілізації в Україні: що очікує чоловіків?

У військовий час чоловіки, які підлягають мобілізації, повинні з'явитися до військкомату. Якщо чоловік не з'явиться до військкомату, його можуть притягти до відповідальності за кримінальне правопорушення.

Стаття 336 Кримінального кодексу України передбачає покарання за ухилення від мобілізації в особливий період. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Крім того, чоловік може бути позбавлений права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо чоловік ухиляється від мобілізації за станом здоров'я, він може бути звільнений від мобілізації на підставі медичного висновку. Однак, якщо чоловік ухиляється від мобілізації з інших причин, він може бути притягнутий до відповідальності за кримінальне правопорушення.

informator.ua

EXMO affiliate program