Українські морські дрони відправляють на дно кораблі Чорноморського флоту РФ — подробиці (ВІДЕО)

7 марта 2024 г. в 09:40

Українські Сили оборони з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вивели з ладу третину бойових кораблів противника. Сумарно тією чи іншою мірою пошкоджено 26 кораблів та один підводний човен Чорноморського флоту Російської Федерації, повідомляє FREEДОМ.

У ніч із 4 на 5 березня спецпідрозділ Головного управління розвідки Міноборони України реалізував чергову успішну операцію. Унаслідок атаки дронами Magura V5 української розробки російський патрульний корабель “Сергій Котов” (“Сергей Котов”, — рос.) зазнав ушкоджень корми, правого й лівого бортів.

Корабель “Сергій Котов” був атакований у територіальних водах України поблизу Керченської протоки. Вартість судна — близько 65 млн доларів. Патрульні кораблі такого типу є носіями крилатих ракет “Калібр”, якими російська армія обстрілює мирні міста.

“Наші дрони стали більш далекобійними, і вони здатні нести більшу кількість вибухівки. Відповідно у ворожих кораблів, які стикаються з атакою дронів-камікадзе морського базування, фактично немає шансів вийти переможцями з цього протистояння. І я впевнений, що чим далі, тим більше таких дронових атак буде. Ну, а противник стоятиме перед вибором — або йому передислокувати свої кораблі кудись в акваторію Азовського моря та намагатися через мережу внутрішніх річок відвести в інші моря, в порти, або намагатися переміщатися до кавказького узбережжя”, — зазначив військовий експерт Владислав Селезньов.

На балансі російського Чорноморського флоту є ще три таких кораблі. Екіпаж кожного — близько 80 осіб. Про долю тих, хто ніс службу на “Сергії Котові”, у Міноборони РФ не повідомляють, тоді як у Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили, що внаслідок атаки судна загинули 7 осіб, 6 поранено, 52 вдалося евакуюватися.

“Очевидно, що противник у нинішніх умовах перебуває перед досить складною дилемою. Росіяни забезпечують кораблі свого флоту для деяких військових перевезень у порти тимчасово окупованого Криму. Але роблять це вельми й вельми акуратно. Нещодавно знищений великий десантний корабель “Цезарь Куніков”, власне, й потрапив у цю ситуацію. Українська армія моніторить водний простір та використовує морські дрони-камікадзе, щоб знищувати в межах досяжності ті самі ворожі військові кораблі”, — сказав Селезньов.

Знищення десантного корабля “Цезарь Куніков” — ще одна нещодавня перемога Сил оборони України в Чорному морі. Операцію ГУР високо оцінили в НАТО та назвали її великим досягненням.

“Кілька місяців тому мало хто вірив, що це можливо. І зараз фактично експорт зерна з України відбувається навіть без угоди з Росією, тож це свідчить про навички та компетенцію Збройних сил України. Це, перш за все, результат того, що вони роблять самі — вони це зробили, це їхні навички та їхня сміливість. І, звичайно, допомога й підтримка від союзників НАТО теж важлива”, — цитує “Радіо Свобода” генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Сили оборони України кардинально змінили ситуацію в Чорному морі, кажуть аналітики. Росія більше не домінує в регіоні. Тепер російські кораблі змушені буквально ховатися від можливих атак української армії. Експерти пояснюють: ЗСУ успішно комбінують різні види озброєнь — ракети різної дальності ураження та морські дрони.

“Військово-морські сили використовували дрони з Другої світової війни. Однак сучасні типи кораблів, що нагадують швидкісні катери, начинені вибухівкою, в руках українських сил стали ключовим потенціалом на морі після повномасштабного вторгнення Росії”, — ідеться в повідомленні Міністерства оборони Великої Британії в соціальній мережі Х.

Експерти Інституту досліджень міжнародної безпеки стверджують, що успіхи Сил оборони України на морі допоможуть убезпечити мирні міста від обстрілів.

uatv.ua

EXMO affiliate program